Verlies SP, CDA nu grootste in Boxmeer

  •   keer gelezen   Politiek
BOXMEER – De slag om de grootste partij in de gemeente Boxmeer is woensdag gewonnen door het CDA. Wethouder en lijsttrekker Jos de Graaf krijgt in de nieuwe gemeenteraad zes zetels – een winst van één – terwijl collage wethouder en lijsttrekker Bert Moeskops het aantal SP-raadszetels zag dalen van 6 naar 4. Hij weet dit onder meer aan het ontbreken van de ‘Roemerbonus’ van 2006.

[image=131693]

Winnaars die in De Weijer felicitaties in ontvangst mochten nemen waren behalve het CDA ook de PK en de VVD, die beide hun zetelaantal zagen verdubbeld (van 1 naar 2). De opkomst was woensdag 61,7%, tegen 67,3% in 2006.
Jos de Graaf zal als formateur het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen. Voordat hij de fractieleiders ontvangt, wil hij eerst praten met de burgemeester, de gemeentesecretaris en enkele financiële specialisten, dat laatste vanwege de noodzaak tot stevig bezuinigen de komende vier jaar.
SP-voorganger Bert Moes-kops rekent erop dat het CDA – net als de SP de afgelopen 2 formaties – de samenwerking (8 jaar) respecteert en het ‘rompkabinet’ CDA-SP handhaaft. Samen hebben de beide fracties 10 van de 21 zetels. Dat SP een van de beide wethoudersposten dan moet inleveren, staat buiten kijf.
Mogelijk derde partij is het VDB/LO van wethouder en lijsttrekker Rien Klaassen dat overigens een zetel kwijtraakte (nu 3). Maar ook de noordelijke combinatie van dorpslijsten (Oeffelt, Rijkevoort, Beugen) met wederom 4 zetels heeft zich aangediend. Oud-wethouder Willy Hendriks heeft zich nadrukkelijk gepresenteerd als kandidaat-wethouder. De drie dorpslijsten nemen overigens als één fractie zitting in de nieuwe raad.
Een megaverbond zou de combinatie van CDA, SP, VDB/LO en de Dorpslijsten zijn (samen 17 op 21 zetels), maar dan is de oppositie wel erg smal.
De Graaf kan overigens nog diverse andere combinaties vormen, waarbij de SP buitenspel staat. De grootste combinatie is dan die van CDA met VDB/LO en Dorpslijsten (13).
Meer berichten