De bliksemcarrière van Emile Roemer

  •   keer gelezen   Politiek
DEN HAAG/SAMBEEK - Emile Roemer, de kersverse opvolger van Agnes Kant als fractieleider van de SP in de Tweede Kamer, heeft zijn roots in de gemeente Boxmeer.

Roemer (47) kwam in november 2006 in de Tweede Kamer, waar hij zich ontpopte als een kundig woordvoerder voor het werkterrein Verkeer en Waterstaat. Hij woont nog steeds in het Boxmeerse kerkdorp Sambeek, is getrouwd en heeft twee dochters.

[image=131773]

Geëngageerde onderwijzer
De nieuwe SP-fractieleider werd in 1962 als vierde telg in een gezin met vijf kinderen geboren in Boxmeer. Na zijn studie (eerst havo, vervolgens pedagogische academie) stapte hij in 1985 het onderwijs in. Eerst stond hij in Beuningen voor de klas, daarna in Boxmeer.
Intussen raakte Roemer ook politiek bewust. Hij werd in 1980 actief in de SP, de actiepartij waarvan provinciegenoot Jan Marijnissen aan de wieg stond. Behalve lid van de afdeling Boxmeer, was Roemer afdelingsvoorzitter, regiovertegenwoordiger en lid van het partijbestuur.
Na een goede verkiezingsuitslag werd hij in 2002 wethouder en locoburgemeester in Boxmeer. Bij de volgende verkiezingen, in maart 2006, trok hij zijn fractie mee naar 6 van de 21 Boxmeerse zetels. In de media werd het succes afgeschilderd als ‘Roemer-bonus’ of ‘Roemereffect’. Daarmee werd zijn partij de grootste en mocht naast Roemer een tweede wethouder in het college leveren.

Naar Den Haag
Zijn tweede wethoudersperiode in Boxmeer duurde niet lang, want hij werd door Jan Marijnissen naar Den Haag gehaald. Bij de landelijke verkiezingen van eind 2006 stond hij op plek 8 van de SP-lijst. Dankzij de verkiezingsoverwinning (24 zetels) kwam hij samen met vele andere nieuwkomers in de Tweede Kamer. En nu, ruim drie jaar later, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn bliksemcarrière.


Meer berichten