'Opvolgers gaan het moeilijk krijgen'

  •   keer gelezen   Politiek
GRAVE - Vanavond neemt hij afscheid van de raad, donderdag van de Gravenaren tijdens een receptie in het stadhuis. Dan zit het er na acht jaar op voor wethouder Hans Bos van Grave. Hij moet plaatsmaken voor een ‘externe’ wethouder.

Teleurgesteld is Hans Bos (59 jaar) allerminst. Dat wil hij graag voorop stellen. “Ik heb tegen mijn partij gezegd ‘Doe wat je moet doen in het belang van de VVD tijdens de onderhandelingen’. Ik hoefde niet per se wethouder te zijn. Harry (Opsteegh, red.) voelt zich belazerd, ik niet. Ik was niet getrouwd met die stoel.”
Maar toegewijd aan het lokale bestuur was Bos wel. Via Jan Verhaaren kwam hij in 1994 in contact met de politiek. Eerst nog op de achtergrond en later in de raad voor de LPG. Toen hij in 2002 de overstap naar de VVD maakte (‘Ik ben een liberaal in hart en nieren’) werd Hans Bos meteen wethouder. “Ik was niet de meest voor de hand liggende, maar in de ogen van het bestuur wel de beste kandidaat. Ik ben er redelijk onbevangen ingestapt, Na acht jaar kan ik zeggen dat ik het al die tijd met erg veel plezier heb gedaan.”
“Dat komt mede omdat ik nooit gigantische hoofdpijn-dossiers heb gehad”, stelt Bos. “Grave is in vergelijking met sommige andere plaatsen een rustige gemeente. Wel waren er moeilijke punten natuurlijk, over Wisseveld heb ik me wel eens afgevraagd of we er ooit uit zouden komen, Bijl/Hofplein ben ik blij om dat dat ten goede gekeerd is.”
Met Daandels en Adams komen er twee wethouders van buiten naar Grave. “Het voordeel is dat een externe wethouder makkelijker objectief kan zijn en wat meer afstand kan nemen. Aan de andere kant, het is ook belangrijk te weten hoe de samenleving in elkaar steekt. We zullen zien. Vast staat dat ze het moeilijk gaan krijgen. Er moet fors bezuinigd worden en dat gaat pijn doen. Ik voorspel enkele zware dossiers waarbij ze weinig populaire maatregelen moeten nemen. Maar ach, dat is ook de uitdaging.”

[image=137736]

Meer berichten