Afbeelding

AgriFood Capital kan gaan 'ontkiemen'

Politiek 43 keer gelezen
LAND VAN CUIJK | Bijna op de dag af twee jaar geleden zetten negentien gemeenten in Noordoost-Brabant en twee waterschappen hun handtekening onder de oprichting van het AgriFood Capital. Noordoost-Brabant moet de 'innovatieve kweekvijver' voor de agrarische en foodsector wereldwijd worden en het Land van Cuijk moet daar in participeren en meeprofiteren. De raadsleden van de vijf Land van Cuijkse gemeenten werden woensdag bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst. "Het Land van Cuijk is een goede voedingsbodem voor groei", verzekert Carel Nobbe van AgriFood Capital.

[image=315348]

Om in beeldspraak te spreken. Het zaadje dat op 31 oktober 2013 door de negentien gemeenten gezamenlijk werd gepland in 's-Hertogenbosch kan eindelijk gaan ontkiemen. En heeft volgens Nobbe en Roel Schutten van de AgriFood Capital ook al tot de eerste successen geleid. Ook in het Land van Cuijk. "We hebben voor 2020 de ambitie uitgesproken dat dan de totale omzet van de foodsector met twee miljoen euro is gestegen, er 150 nieuwe startende ondernemingen zijn en er zo'n 4.000 banen bij zijn gekomen", vertelt Schutten.

'Wij zijn...'
Het moet gezegd, veel van de aanwezige raadsleden nemen de cijfers ter kennisgeving aan. AgriFood Capital staat omschreven als één van de vier pijlers in de strategische visie van het Land van Cuijk, maar er is nog een boel onbekend. "Want wat is nu eigenlijk het onderscheidende aspect van AgriFood Capital?", vraagt CDA-raadslid Anjo Welles-Verhoeve uit Maashees zich af. "Een terechte vraag", meent Nobbe. Die legt tal van voordelen neer die niet alleen de kracht moeten onderstrepen maar ook moeten leiden tot meer trots op deze regio bij de raadsleden. "Want AgriFood Capital, dat zijn jij en ik: dat zijn wij!"
Schutten vult aan: "We vergeten wel eens dat er al 1.500 bedrijven in het Land van Cuijk actief zijn in de agrifood, met bijna 8.200 werknemers. Letterlijk van zaadje tot karbonaadje. De voorbije twee jaar zijn we druk bezig geweest met 'branding' van de naam. Die staat nu. Maar door verbindingen te leggen en samen te werken, staan we als 'regio' ook een stuk sterker tegenover de provincie, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, maar ook bijvoorbeeld voor de aanvragen van Europese subsidies."

'Versneller'
"AgriFood Capital is ook een 'versneller' van lokale ontwikkelingen", verzekert Nobbe. "Wij leggen de snelfietsroute niet zelf aan, maar doordat wij ons als een economisch sterke regio kunnen presenteren, kunnen we wel dat extra zetje geven bij de besluitvorming."
En concreet: "We hebben 1500 starters gescout. Zo'n 230 ideeën zijn door ons expertpanel uitgekozen om verder te begeleiden, zoals Imda uit Sint Anthonis, Pro-oiler uit Rijkevoort en BM Boxmeer uit Beugen. Daarnaast hebben we nog eens 22 leningen van in totaal twee miljoen euro verstrekt aan startende en groeiende ondernemers. Ook worden meer dan vijftig veelbelovende startende ondernemers door ervaren ondernemers gecoacht. Mooi voorbeeld is Piña Bar uit Boxmeer."

Onderwijs
Ook in het onderwijs worden stappen gemaakt, stelt Schutten. "We hebben meerdere partners bij elkaar gebracht, zoals AgriFirm, Peka Kroef, Friesland Campina en ROC De Leijgraaf. Er zijn nu leerlingen bezig met een MBO-opleiding en als zij slagen, kunnen ze direct aan de slag als foodprocessor. Dat krijg je niet voor elkaar op gemeentelijk niveau. Wij zorgen voor netwerken. Niet alleen voor agrarische ondernemers, maar we verbinden alle partijen, dus ook ICT, onderwijs of bijvoorbeeld transporteurs, die ook hun kansen ruiken. We mogen gerust wat trotser zijn om wat we hier produceren. De communicatie naar buiten toe kan in dat opzicht nog een stuk beter."
Het innovatiespoor wordt steeds belangrijker, meent Schutten. "In het Land van Cuijk zijn veel verouderde stallen, maar we gaan waarschijnlijk toe naar een emissieloze veehouderij. AgriFood Capital moet voorop gaan lopen qua dierenwelzijn, geur- en mestbeleid. Rond Den Bosch, en daar bedoel ik dus ook deze regio mee, zitten zo'n 30.000 studenten die we naar de Grow Campus willen lokken. Die campus moet een toplocatie worden waar overheid, ondernemers en onderwijs intensief samenwerken. Maar ook Marel wil bijvoorbeeld een innovatiecentrum in Boxmeer waar verschillende partijen samenkomen om tot innovatieve producten te komen."
De Boxmeerse burgemeester Karel van Soest, afgelopen woensdag dagvoorzitter van de bijeenkomst in Cuijk, zegt tot slot: "Het zwaartepunt van de agrifoodsector in Nederland zit hier, in het Land van Cuijk. Aan ons nu de taak om te helpen om mee het verschil te gaan maken."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant