'Iets positiefs voor deze hoek van Cuijk'

  •   keer gelezen   Politiek
CUIJK | Als het aan D66 in de gemeente Cuijk ligt, verschijnt op het braakliggende terrein achter de fotoschutting in de Cuijkse Molenstraat een 'groen ingericht' parkeerterrein. "Daarmee slaan we meerdere vliegen in één klap", weet fractievoorzitter Hans Kerskes. "We pakken een rotte plek in het centrum aan en verwachten dat het als katalysator kan dienen voor toekomstige ontwikkelingen."

[image=316309]

Want dat er nodig iets moet gebeuren aan het terrein waar ooit Jan Linders en Brezan waren gevestigd, daarover zullen vriend en vijand het wel eens zijn. Ruim twee jaar geleden werd een schutting met foto's geplaatst om de 'woestijnvlakte' naast Victor Hugo aan het zicht te onttrekken, maar de verpaupering is inmiddels in volle gang. "De schutting kiert en het onkruid komt erboven uit", weet Kerskes. Tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november komt D66 daarom met een motie. "Die zal geen dwingend karakter hebben, maar wel een urgent verzoek: wij roepen het college op iets positiefs te doen voor deze hoek van het centrum."

'Niet duur'
Kerskes' fractiegenoot Arthur Baudet geeft aan dat het de gemeente ook 'nagenoeg niets hoeft te kosten'. "Er is in de vorige raadsperiode extra budget uitgetrokken voor de Molenstraat. Dat is nog altijd beschikbaar. Bij de vaststelling van de centrumvisie voor Cuijk (Compact Centrum, red.) is besloten dat de Molenstraat tot aan Victor Hugo bij het winkelgebied hoort. Wat is dan beter dan een nieuwe dorpsentree, met een eenvoudig parkeerterrein, wat groen en mogelijk nog een speelplek. Dat hoeft ook niet duur te zijn, zeker niet als er ondernemers bij betrokken worden die er marketingtechnisch iets leuks van willen maken. De winkeliers zijn erg enthousiast over onze plannen."

'Kan katalysator zijn'
"Het is een hoek waar nu niks gebeurt", zegt Kerskes. "Dus de tijd is er rijp voor om nu zelf initiatief te tonen. Het terrein is weliswaar van Mooiland, maar ga met hen in gesprek. Zie het als een investering in het centrum. Door dit gebied een 'kick' te geven, zal er anders naar gekeken worden. Door de grond al te saneren, maak je het interessanter voor toekomstige ontwikkelingen. Want dat gedeelte is dan al gedaan. Wij geloven dat het een katalysator kan zijn. En je hebt ook iets te bieden aan de huidige ondernemers die nu terecht zeggen: 'Leuk, het opknappen van de Grotestraat, maar wij dan?'."
Baudet vult aan: "Laten we als Cuijk wat lef tonen en het aanzicht van deze hoek van Cuijk verbeteren. Je blokkeert hiermee ook helemaal geen toekomstige ontwikkelingen, maar maakt het gebied wel een stuk interessanter voor projectontwikkelaars en voor Mooiland. De knop moet om; door dit te doen betrek je de Molenstraat er weer visueel bij."
Kerskes besluit: "We willen het als een 24-uurs parkeerterrein opstarten, om een periode te kijken hoe het rij- en parkeergedrag zich daar naar richt. Dat geeft nuttige informatie voor het uiteindelijke circulatieplan en parkeerregime."
Meer berichten