'Zuidwaterlinie' moet tweede leven krijgen

  •   keer gelezen   Politiek
GRAVE | De Provincie en de elf vestingsteden aan de rand van Brabant hebben de handen ingeslagen. De oude 'Zuiderwaterlinie' moet een tweede leven krijgen. Het plan is om elf vestingsteden, van Bergen op Zoom tot Grave, met elkaar te 'verbinden' door het verhaal van deze waterlinie.

Door Annelies Graafsma

[image=316612]

Op initiatief van de Graafse burgemeester Lex Roolvink kwamen vorige week ruim 60 mensen bijeen in het voormalige stadhuis van Ravenstein. Roolvink en mede-initiatiefnemer wethouder Van der Schoot (Oss) toonden zich blij verrast met de opkomst. De provincie Noord-Brabant heeft René Kwant aangesteld als regisseur voor de Zuiderwaterlinie. "De Zuiderwaterlinie vertelt het verhaal van de Maas. Het gebied gaat over ongeveer 160 kilometer. Het vormt de vroegere grens tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. We willen het verhaal van de Zuiderwaterlinie integraal, dus in combinatie met de geschiedenis van de vestingsteden, vertellen. We denken aan Grave, Ravenstein en Megen als een eenheid, mogelijk met aansluiting naar Cuijk."
De provincie Noord-Brabant wil de vestingsteden gaan ondersteunen in de uitvoering van de plannen.

Toeristen en recreanten
Burgemeester Roolvink: "Het plan met de Zuiderwaterlinie past precies in de plannen om historisch Grave op de kaart te zetten. Het gaat hier om een groter gebied, om de ligging van de vestingsteden, het water en de reden waarom er juist hier zoveel kerkjes en kloosters zijn gevestigd."
Monumentenhuis Brabant maakt in opdracht van de gemeente een 'kansenkaart'. Tijdens de bijeenkomst kwam er al een tal van ideeën en suggesties op tafel: accent op water leggen, jongeren betrekken, zichtbaar maken van nieuw en oud landschap zoals in Keent, arrangementen voor wandelaars, fietsers, een vaarroute en de Beerse Overlaat meenemen.
Tijdens de bijeenkomst  maakte burgemeester Roolvink bekend dat het College van B en W van Grave een raadsvoorstel heeft toegestuurd over het voorgenomen plan om vanaf 2017 tien jaar lang anderhalve ton in de begroting op te nemen voor de uitvoering van het ontwikkelplan 'Historisch Grave'.
Meer berichten