Afbeelding

'Willen permanente ambulancepost in Gennep'

Politiek 78 keer gelezen
MOOK/GENNEP | De gemeenten Mook en Middelaar en Gennep zetten eind november met gesprekken bij de ziektekostenverzekeraars in op een permanente ambulancepost in Gennep. "De pilot met de tijdelijke ambulancepost in Gennep loopt over een dikke maand af, maar we kunnen stellen dat de prestaties sinds 2014 flink zijn verbeterd", stelt burgemeester Willem Gradisen van de gemeente Mook en Middelaar tevreden.

[image=316991]

"In 2012 haalde Mook zelfs nog het RTL Nieuws omdat de aanrijdtijd van 15 minuten bij A1-meldingen (spoed) niet gehaald werd", blikt Gradisen kort terug. In het verleden werd de Kop van Noord-Limburg 'bediend' door ambulanceposten in Haps en Nijmegen. Sinds 1 januari 2014 is er een tijdelijke post aan de Heijenseweg in Gennep (als pilot). Deze post is dagelijks bemand van 9.00 tot 18.00 uur. "Het aantal ritten per jaar rechtvaardigen een eigen post", meent Gradisen. In 2014 waren er 1356 ambulanceritten in de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar, de verwachting is dat het aantal in 2015 uitkomt op bijna 1500 ritten.

'Aanzienlijk verbeterd'
Waar in 2012 de totale prestatie (binnen 15 minuten ter plekke) nog op 89 procent lag, was dat in 2014 al 91,7 procent. Voor dit jaar is de verwachting dat de prestatie uitkomt op 92,1 procent. "De prestaties zijn echt aanzienlijk verbeterd", onderstreept Gradisen. "De post weghalen in Gennep zou betekenen dat we weer slechter gaan scoren op de aanrijdtijden."
Die conclusie zal hij op 30 november ook overbrengen tijdens een gesprek met de ziektekostenverzekeraars, die indirect elke rit betalen. "Het is dus vooral een kwestie van geldstromen verleggen. Simpel gesteld, iedere rit moet toch al betaald worden en het lijkt mij dat kortere ritten goedkoper zijn." Inzet bij de gesprekken is een permanente ambulancepost in Gennep. "En eentje met een volwaardige bezetting, dus 24 uur per dag." Uiteindelijk zal het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een besluit moeten nemen hierover, maar het advies van de zorgverzekeraars wordt gezien als doorslaggevend.

'Iedere stap vooruit is er één'
Gradisen erkent dat ondanks de komst van de post in Gennep de gemeente Mook en Middelaar nog steeds niet op '95% op tijd' zit. Overigens wordt dat percentage wel gehaald in Gennep (96,7 procent). "Iedere stap vooruit is er één", vindt de burgemeester. "Laten we eerst zorgen voor een permanente bezetting en dan kijken wat dit voor gevolgen heeft op de percentages." Bovendien valt er volgens Gradisen nog een verbeterslag te maken qua 'meldkamerdelay'. "Wie in onze gemeente met zijn vaste (024-)nummer belt, komt uit bij de meldkamer in Nijmegen. Daar zit dus een vertragende factor van soms wel twee minuten extra uitvraagtijd. Een post in Gennep kan hiervoor mogelijk soelaas bieden."
Een permanente ambulancepost zal volgens beide gemeenten eveneens 'tot een significante verbetering (gemiddeld meer dan acht procent) leiden' van de prestaties in Afferden, Siebengewald en Bergen. "Overigens zal de burenhulp wel gehandhaafd blijven, want Molenhoek wordt vooral bediend vanuit Nijmegen-West en Haps biedt ook ondersteuning voor Gennep en omgeving."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant