'Samenwerking Land van Cuijk staat stil!'

  •   keer gelezen   Politiek
LAND VAN CUIJK | Twee jaar van stilstand. Dat is de keiharde conclusie van organisatieadviesbureau KplusV/Tien, dat in opdracht van de provincie Brabant onderzoek deed naar de voortgang van de samenwerking in het Land van Cuijk. "Die staat stil!", sprak Henk-Jan Donderwinkel (KplusV) tijdens de informatiebijeenkomst van de vijf gemeenteraden uit het Land van Cuijk gisteravond in de Schouwburg Cuijk.

[image=317391]

Profetisch waren de woorden dus niet, van de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli, toen hij twee jaar geleden in dezelfde setting als woensdagavond de woorden sprak dat 'het Land van Cuijk er een schepje bovenop moest doen'. "Drie op de vier raadsleden voelt zich Land van Cuijkenaar", wist de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar te vertellen, "maar slechts bij één op de vier is het vertrouwen in elkaar de laatste twee jaar gegroeid. We kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar."

'Eén visie, één agenda'
Samenwerking - bestuurlijk of anderzijds - kan echter alleen van de grond komen als de inhoud leidend wordt gemaakt, lichtte Donderwinkel de resultaten van zijn rapport toe. "Dat betekent dus één visie en één uitvoeringsagenda." KplusV sprak met 67 gesprekspartners uit de vijf gemeenten. "En de vorm kwam bij iedereen naar boven als dominant vraagstuk." Dat probleem moet getackeld worden door een uitvoeringsagenda met twaalf 'veilige' projecten. "Haal de zware lading weg. De economie 'bindt'. Ga daar gezamenlijk mee aan de slag, zodat het vertrouwen in elkaar weer groeit. Doe gemeentelijk wat kan, regionaal wat moet."
De uitleg werd met enig cynisme ontvangen bij voorstanders van één regio. Begrijpelijk, omdat veel wat werd gezegd al sinds 2012 al meermaals aan bod kwam. "Ik had net zo goed voetballen kunnen gaan kijken", zei Johan Koelman van SP Boxmeer. "Ik had liever gezien regionaal wat kan en gemeentelijk wat moet", sprak Silvia Derks van PvdA Cuijk. De reacties uit de zaal leidde uiteindelijk toch nog tot een boute uitspraak van Donderwinkel: "Word volwassen en durf die stip op de horizon te zetten."
De tegenstanders van herindeling deden er het zwijgen toe en zullen met tevredenheid hebben geconstateerd dat het Land van Cuijk, juist vanwege hun houding, sinds 2013 nog vrijwel niets is opgeschoten.
Meer berichten