'Op langere termijn worden de vestingwerken weer zichtbaar.'
'Op langere termijn worden de vestingwerken weer zichtbaar.'

Graafs college 'gaat echt voor Historisch Grave'

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | Welke ingrijpende keuzes moet Grave de komende tien jaar maken? Als het aan het college ligt wordt 'Historisch Grave' dragende thema, niet alleen voor alle toeristische plannen, maar ook om ruimtelijke ontwikkeling, vestigingsklimaat en leefbaarheid te stimuleren. Op 15 december beslist de gemeenteraad over de start van het Graafs thematisch programma 'historie'. Wethouder Jeroen Joon (recreatie en toerisme) is ambitieus: "Het college gaat er echt voor!"

Door Annelies Graafsma

"Op langere termijn worden de vestingwerken weer zichtbaar", vervolgt hij. "Vanaf nu geldt waar er ook gebouwd wordt: ruimtelijke beeldkwaliteit toont respect voor de historie. Er komen meer overnachtingsmogelijkheden, uitbreiding B&B of een stadshotel, een voetveer van Grave naar Nederasselt is volgend jaar in gebruik (als het aan het college ligt, red) en de geschiedenis, de ziel van de stad wordt verteld, met rondleidingen, wandelroutes en met de nieuwste digitale snufjes."
Het college is op 7 juli aangespoord voor de aanvang van het toeristenseizoen 2016 met een concreet actieplan te komen. Het plan ligt nu voor. De komende tien jaar wordt jaarlijks structureel 150.000 euro gereserveerd. "De economische effecten die achter de plannen schuilgaan, zijn niet meteen aantoonbaar. Wel is er een toetsbare doelstelling geformuleerd: de bestedingen en de werkgelegenheid uitgedrukt in feitelijke inkomsten, moet van 5% naar 10% (nulmeting Land van Cuijk 2014, red.)." Leden van de raadscommissie zijn positief maar stellen op 1 december ook veel vragen aan de wethouder. Hoe gaat gemeente om met eigen initiatieven van ondernemers, hoe blijft draagvlak behouden en wat gebeurt er met de 50.000 euro bestemd voor een projectleider? Op 15 december valt het besluit in de raad.

Meer berichten