De gemeente Bergen scoort goed op het gebied van 're-integratie'. (foto: Ingrid Driessen)
De gemeente Bergen scoort goed op het gebied van 're-integratie'. (foto: Ingrid Driessen)

Aanpak re-integratie in Bergen 'zeer succesvol'

  •   keer gelezen   Politiek

BERGEN | Uit onderzoek blijkt dat het de gemeente Bergen goed lukt om mensen met een uitkering weer aan het werk te helpen. In 2014 heeft 16% van de bijstandsontvangers weer een plek op de arbeidsmarkt gevonden. Hiermee bevindt de gemeente zich op de eerste plaats in de regio Noord -Limburg en daarmee voor de tweede keer sinds 2010 in de top 15 van Nederland.

De gemeente Bergen biedt inwoners met een uitkering individuele trajecten, gericht op het vinden van werk. Niet voor een korte periode, maar voor langere tijd. "Er wordt goed gekeken naar kennis, ervaring , talenten en belangstelling van de werkzoekende. Daarmee gaan de begeleider en de werkzoekende aan de slag. Ook goede relaties met werkgevers vormen een belangrijk aandachtspunt voor onze gemeente, die contact heeft met lokale ondernemers. Hierdoor weet de gemeente welke 'werkkrachten' de ondernemers nodig hebben. Door de goede contacten zijn de ondernemers vaak bereid om een werkplek in te vullen met iemand uit de bijstand. Een succesvol voorbeeld hiervan is de arbeidsparticipatie in de agrarische sector. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier de mogelijkheid om werkervaring in een lokaal agrarisch bedrijf op te doen. Een project dat inmiddels als landelijk voorbeeld dient", aldus de gemeente Bergen.

Match
Door het zorgvuldige proces van individuele begeleiding en weten wat er nodig is bij de ondernemers is er alleen een match als het ook echt bij elkaar past. Dat zorg voor een stevig fundament voor een langdurige en goede werkrelatie, waar beide partijen voordeel van hebben.
Uit onderzoek blijkt dat nu dat Bergen succesvol is met deze aanpak. "Positief nieuws dat benoemd mag worden. Wijn gaan door op deze weg en hoopt nóg meer mensen en ondernemers verder op weg te kunnen helpen", besluit de gemeente.


Meer berichten