Het project van Sint Agatha haalde bij de laatste editie de finale van de Dorpen Derby. (foto: Diana Derks)
Het project van Sint Agatha haalde bij de laatste editie de finale van de Dorpen Derby. (foto: Diana Derks)

CDA Brabant: Dorpen Derby voortzetten

  •   keer gelezen   Politiek

'S-HERTOGENBOSCH | De Statenfractie van CDA Brabant wil dat de provincie Noord-Brabant de Brabantse Dorpen Derby ook in de toekomst voortzet. In schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten (GS) wil Statenlid Caroline van Brakel weten of het gerucht klopt dat er wordt gestopt met de provinciale leefbaarheidswedstrijd. "Want de Brabantse Dorpen Derby (b)lijkt een succesformule", aldus Van Brakel.

Ze vervolgt: "Toch doet het gerucht de ronde dat het niet zo vanzelfsprekend is dat er volgend jaar wederom een Brabantse Dorpen Derby zal plaatsvinden. Het CDA zou dit, gezien de spin-off van deze competitie, betreuren. Graag wil het CDA deze geruchten de wereld uit helpen, zodat de betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. Wij verzoeken de provincie dan ook snel duidelijkheid te scheppen richting de deelnemers en geven reeds aan dat we graag een inhoudelijk antwoord zien en geen verwijzing naar de uitwerking van het concept sociale veerkracht. Voor de laatste editie hadden zich aanvankelijk 92 initiatieven gemeld. Het bereik is dus groot." Van Brakel onderstreept: "Het is een bindmiddel bij uitstek om leefbaarheid en cultuur met elkaar te verbinden."
Het CDA wil nu van GS weten of er plannen zijn om te stoppen met de Derby dan wel of de formule wordt aangepast.

Leefbaarheid
De Brabantse Dorpen Derby heeft als doel om via initiatieven van de eigen bewoners de leefbaarheid in de kleinere kernen (dorpen tot 15.000 inwoners) te vergroten. Alle final;isten ontvangen 10.000 euro en de uiteindelijke winnaar krijgt daar bovenop nog eens 25.000 euro. Bij de laatste editie van de Dorpen Derby eindigde het project 'Samen Stevensbeek!' als tweede, 'Het voetveer verbindt (ons weer)' werd vijfde.
In het verleden werd de Derby al eens gewonnen door Vierlingsbeek en Wilbertoord.

Meer berichten