Oud-wethouder De Graaf vervolgd voor 'ambtelijke corruptie'

  •   keer gelezen   Politiek

BOXMEER | Het Openbaar Ministerie (OM) gaat oud-wethouder Jos de Graaf van de gemeente Boxmeer alsnog vervolgen voor mogelijke ambtelijke corruptie. Dat maakte het OM afgelopen dinsdag bekend. "Hij heeft het geld aangenomen en dat hij in zijn functie nooit mogen doen", zei een woordvoerster van het OM tegenover het ANP.

Door onze redactie

Al sinds september 2013 verricht Justitie strafrechtelijk onderzoek naar de rol van de in juni van dat jaar opgestapte wethouder in de omkopingszaak rondom de verkoop van het Catharinaklooster in Sambeek. Tijdens de onderhandelingen over de verkoop van dat klooster ontving De Graaf een envelop van drieduizend euro van een kandidaat-koper. Hoewel de CDA'er deze envelop drie dagen later teruggaf, verzweeg hij deze 'gift' in het college van B en W. Toen dit maanden later, in juni, uitlekte, werd De Graaf door zijn medecollegeleden gevraagd op te stappen. Dat deed hij, maar maanden later besloot Justitie toch onderzoek te doen naar zijn handelen.

'Zorgvuldig'
Op de vraag waarom het onderzoek ruim twee jaar heeft moeten duren, stelde een woordvoerster van het OM dat de zaak 'zorgvuldig onderzocht moest worden'. Dat onderzoek vormt nu dus aanleiding voor het OM om De Graaf aan te klagen. Dat geldt niet voor de Chinese investeringsmaatschappij die het geld aan De Graaf had geboden. Wat een mogelijke veroordeling betekent voor de wachtgeldregeling van de oud-wethouder is nog onbekend.

Meer berichten