Conflict rond Peuterre in Holthees lijkt te escaleren.
Conflict rond Peuterre in Holthees lijkt te escaleren.

Van Soest: 'Belangrijk om in gesprek te blijven met Dorpsraad Holthees'

  •   keer gelezen   Politiek

HOLTHEES | Burgemeester Karel van Soest 'vindt het niet prettig' dat de Dorpsraad Smakt-Holthees het vertrouwen heeft opgezegd in het Boxmeerse college over de sloop van de voormalige Peuterette in Holthees. "Het is belangrijk dat we in gesprek blijven met elkaar", aldus Van Soest.

Van Soest benadrukt dat dat de dorps- en wijkraden een belangrijke rol innemen binnen de besluitvorming binnen de gemeente. "Zij bewaken de eigen identiteit van hun dorp en waken over lokale waarden. Daarom hechten wij ook waarde aan een goede relatie met hen."
De burgemeester erkent dat de relatie met Smakt-Holthees 'moeizaam' is. "Maar dat is juist de reden geweest dat wij vorige week maandag een gesprek hebben gehad met de dorpsraadvoorzitter (Peter Coppus, red.). De Peuterette is tijdens dat gesprek ook aan de orde geweest. Daarin hebben we geen toezegging gedaan over uitstel van de sloop, maar we hebben aangegeven dat er nog wat brieven beantwoord moesten worden voordat we over zouden gaan tot sloop. Dat is tijdig gelukt. Daarbij is mogelijk het idee ontstaan dat de sloop uitgesteld zou worden. Ik maak mijn excuses voor mijn mogelijk verkeerd te interpreteren opmerking met betrekking tot de sloop."

'Niet mijn stijl'
Het leidde er in ieder geval toe dat de dorpsraad het vertrouwen opzegde in het gemeentebestuur. "Dat is niet mijn stijl", zegt Van Soest. "De dorpsraad in Holthees is een heel gedreven club en de betrokkenheid is erg groot. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met wat er gevoeld wordt door de mensen, maar het is en blijft een samenspel." Hij benadrukt: "Het is een vreemde situatie, maar wat ons betreft blijven de lijnen open."
Bewoners zetten donderdag auto's om het pand om sloop te voorkomen. De gemeente Boxmeer zette op haar beurt weer hekken om de geparkeerde auto's.

Rol dorps- en wijkraden
Een 60-tal leden van de dorps- en wijkraden kwamen woensdag bijeen in De Pit in Overloon om over de toekomstige rol van deze raden te spreken. "Wij vragen meer van de burger, dus moeten we ook daar meer verantwoordelijkheid durven neer te leggen. Maar een dorpsraad is geen gekozen orgaan. Laat onverlet dat het belangrijk is dat wij blijven kijken hoe we de dorpsraden zo goed mogelijk kunnen faciliteren."

Meer berichten