Impressie van hoe Hansa Oncology Clinics in Boxmeer had moeten worden.
Impressie van hoe Hansa Oncology Clinics in Boxmeer had moeten worden.

Hansa: volgt met opheffen geheimhouding ook tekst en uitleg?

Politiek 212 keer gelezen

BOXMEER | Na zeven jaar stilzwijgen gaat vrijdag 1 juli eindelijk de geheimhouding van het Hansa-dossier gehaald worden. In hoeverre de deksel wordt gelicht moet blijken, al is de grootste vraag wie na al die tijd eindelijk tekst en uitleg durft te geven. Daartoe heeft de Boxmeerse burger inmiddels het volste recht.

Het is 23 april 2009, al wat later op de avond, als wethouder Jos de Graaf ietwat geïrriteerd de microfoon pakt en de raadsleden tijdens een politieke avond over Hansa Oncology Clinics toebijt: "De indruk wordt gewekt alsof hier zaken wordt gedaan met een ondernemer (Lex de Lange, red.) die gebakken lucht verkoopt." Het blijken onbedoeld profetische woorden in een proces dat inmiddels op een punt is beland dat geheimhouding niet meer rechtvaardigt.

Verantwoording
Want dat het gemeentebestuur iets heeft uit te leggen, zoveel is wel duidelijk. Op de bewuste avond in 2009, waar De Graaf zich door een kritische houding van de gemeenteraad in een hoek voelt gedrukt en tot zijn bewuste uitspraak komt, trekken Burgemeester en Wethouders de regie volledig naar zich toe, maar tot concretisering van de plannen zal het ondanks vele beloften niet meer komen.
Daarbij mag niet onbenoemd blijven dat het college van B en W in december 2008 al besloot dat het 750.000 euro gemeenschapsgeld wilde bijdragen aan Zernike (de BV die Hansa zou gaan realiseren, red.). Uit documentatie kan bovendien opgemaakt worden dat een deel van de betalingen aan Zernike al is gedaan voordat de raad op 14 mei hiermee formeel instemde. Ook verzuimden B en W om tegenprestaties of garanties in te bouwen voor de gemeentelijke bijdrage van 750.000 euro als het project geen doorgang zou vinden. De Graaf zegt die avond, en later tijdens de raadsvergadering, enkel mondeling toe 'dat Hansa er komt' en er een haalbaarheidsstudie zal volgen. Ook als daarna de bouwstart van het oncologische ziekenhuis meermaals uitgesteld wordt en de gemeente (eind 2015) verzaakt om bij de curator een vordering van tenminste 600.000 euro te verhalen bij Lex de Lange, wordt niet ingegrepen. De gemeente hult zich in deze casus in stilzwijgen en krijgt die ruimte van de raad.

Raadsonderzoek
Daar bovenop komt nog het gegeven dat de peperdure haalbaarheidsstudie naar Hansa slechts 21 A4'tjes beslaat. Een gedegen rapport had duidelijk gemaakt dat de gemeente te doen had met 'een ondernemer die gebakken lucht verkoopt', een verleden van faillissementen kende, schulden opbouwde, beloftes niet nakwam en het concept zonder toestemming kopieerde van een Duitse arts.
En wat nu? Fractievoorzitter Frans van der Zande (LOF) zei eerder dat hij een raadsonderzoek naar de procesgang niet ziet zitten 'omdat je daarmee impliceert dat mensen fout hebben gehandeld'. Daarbij gaat hij voorbij aan het feit dat dik zeven jaar geleden elke raadsfractie instemde met Hansa. Hoogste tijd dus om alsnog een raadsonderzoek in het leven te roepen om lering te trekken en te bezien hoe dergelijke fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daartoe heeft in ieder geval de Boxmeerse belastingbetaler, die in deze casus al voor zeker 1,5 miljoen euro is gedupeerd maar vorig jaar wel werd geconfronteerd met een extra lastenverhoging (OZB), het recht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant