Sluiting dreigt voor leeszaal BHIC in Grave.
Sluiting dreigt voor leeszaal BHIC in Grave.

Leeszaal BHIC in Grave gaat 1 januari dicht. Toch?

  •   keer gelezen   Politiek

GRAVE | Op 1 januari 2017 gaat de leeszaal in Grave van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) sluiten. Burgemeester Roolvink maakte dit tijdens de raadsvergadering van dinsdag 5 juli bekend. De Graafse raad deed eerder een klemmend beroep op de burgemeester om de leeszaal voor Grave te behouden.

Door Annelies Graafsma

Op 15 maart werd met steun van het CDA, VPGrave, Keerpunt-2010 en de Lijst Eigenhuijsen een motie aangenomen om in overleg te treden met de overige gemeenten in het Land van Cuijk en hen een solidariteitsbijdrage te vragen. Dat is Roolvink niet gelukt. Voor de meeste raadsfracties was daarmee de zaak echter niet af. Ze vragen het college actief te zoeken naar creatieve oplossingen nu de andere gemeenten afhaken.
De leeszaal wordt gebruikt om historische stukken in te zien. Heemkundekringen maken veelvuldig gebruik van de kennis die er ligt opgeslagen. Vrijwilligers werken er aan het digitaliseren van historische content. Het jaarverslag 2015 meldt: 'Nooit was de tevredenheid over het BHIC zo groot (8,1) en de belangstelling neemt met de jaren alleen maar toe.'

'Past om leeszaal open te houden'
Burgemeester Roolvink benadrukt dat ook hij het een verlies vindt voor Grave 'want het BHIC is hét centrum voor lokale geschiedenis in noordoost Noord-Brabant'. Fractievoorzitter Eva Eigenhuijsen (Lijst Eigenhuijsen): "Wij hechten sterk aan de leeszaal van het BHIC. In het plaatje van 'Historisch Grave' past het om de leeszaal open te houden." De gemeenteraad doet waarschijnlijk tijdens de bespreking van de kadernota een nieuwe poging geld te vinden voor het openhouden. Voor één dag in de week worden de kosten geschat op zo'n 25.000 euro per jaar.


Meer berichten