Zes jaar cel voor woningovervallen in Boxmeer en Oss

  •   keer gelezen   Rechtbank

BOXMEER | De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor afpersingen en pogingen daartoe.

De Nijmegenaar perste in december 2015 een man in zijn woning in Boxmeer af door meerdere keren een vuurwapen te tonen. Diezelfde maand heeft hij, samen met een andere verdachte, een jonge man en een bezoeker in Oss in zijn appartement onder bedreiging gedwongen geld af te geven. In de dagen hierna probeerde hij de jonge man telefonisch af te persen. Ook heeft hij een persoon in Boxmeer geprobeerd af te persen door met een vuurwapen te dreigen.

Beangstigende situatie
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte naar de woningen ging en daar de bewoners onder druk zette door met een vuurwapen te dreigen. Hij heeft daarbij alleen gedacht aan zijn eigen financiële belang. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij met zijn handelen een beangstigende situatie en ogenblikken van grote onveiligheid voor de slachtoffers veroorzaakte. De eigen woning is bovendien bij uitstek de plaats waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf ook rekening mee dat de man al diverse keren is veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten.

Gevangenisstraf
De officier van justitie eiste vier jaar gevangenisstraf en de maatregel tbs met dwangverpleging.  Alles afwegende vindt de rechtbank een gevangenisstraf van zes jaar passend. De rechtbank oordeelt dat de man daarnaast een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden alsnog moet uitzitten, omdat hij deze feiten pleegde tijdens zijn proeftijd.

Meer berichten