De 'Maria Valentine' voer 29 december 2016 in de dichte mist door de stuwen bij Grave. (archieffoto: SK-Media)
De 'Maria Valentine' voer 29 december 2016 in de dichte mist door de stuwen bij Grave. (archieffoto: SK-Media)

Gedupeerden aanvaring stuw bij Grave recht op maximaal 9 ton

  •   keer gelezen   Rechtbank

GRAVE | De Duitse rederij Gefo, eigenaar van het binnenvaartschip dat op donderdag 29 december 2016 door de stuwen bij Grave voer, kan voor maximaal 912.000 euro aansprakelijk worden gesteld voor de grote gevolgen die de aanvaring als gevolg had. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam woensdag bepaald.

Eind december ramde een Slowaakse schipper een pijler van de Thompsonbrug bij Grave en voer recht door de stuwen die zwaar beschadigd raakten. De gevolgen waren groot. Onder andere het waterpeil zakte enkele meters, waardoor woonboten in Mook en Heijen droog kwamen te liggen en de scheepvaart op de Maas tussen Nijmegen/Grave en Sambeek omgeleid moest worden. De schade werd door het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart berekend op drie ton per dag. Pas na weken werd de scheepvaart hervat.

Maximaal te claimen
Rederij Gefo diende bij de rechtbank in Rotterdam een verzoek in voor een maximaal te claimen schade. Hoewel de werkelijke schade mogelijk tientallen keren hoger ligt, ging de rechter in het verzoek mee en bepaalde de maximaal te claimen schade door gedupeerden op 912.000 euro.
Eerder zei Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) al dat de overheid niet aansprakelijk gesteld kon worden voor de gevolgen van de aanvaring.

Meer berichten