Een 70-jarige man veroorzaakte vorig jaar een dodelijk ongeluk in Oploo. (foto: SK-Media)
Een 70-jarige man veroorzaakte vorig jaar een dodelijk ongeluk in Oploo. (foto: SK-Media)

Chauffeur (70) veroordeeld voor dodelijk ongeluk Oploo

  •   keer gelezen   Rechtbank

OPLOO | Een 70-jarige man uit Helmond veroorzaakte met zijn vrachtwagen een dodelijk verkeersongeval in Oploo. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een maximale taakstraf op van 240 uur en een rijontzegging van een jaar.

De vrachtwagenchauffeur reed in januari 2016 buiten de bebouwde kom van Oploo in de gemeente Sint Anthonis. Met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur is hij op de linker weghelft terechtgekomen en kwam toen in botsing met een tegemoetkomende auto. De bestuurder van die auto is kort na het ongeval overleden.

Gevaarlijk
Het is algemeen bekend dat provinciale wegen vanuit verkeersoogpunt gevaarlijk kunnen zijn, zeker als de rijbanen niet van elkaar gescheiden zijn door een berm of vangrails, maar door 2 onderbroken witte strepen. Dergelijke wegen, zoals hier het geval, vragen om bijzondere oplettendheid en voorzichtigheid. Van de verdachte mocht die oplettendheid en voorzichtigheid worden verwacht, zeker omdat hij in een vrachtwagen reed. De verdachte reed echter helemaal op de linkerhelft en zelfs links in de berm en remde voorafgaand van het ongeluk niet. De bijrijder van de personenauto zag de vrachtwagen enige tijd op de verkeerde weghelft op hen afkomen. Haar man, het latere slachtoffer, bestuurde de auto en heeft geprobeerd de vrachtwagen te ontwijken.
De rechtbank concludeert dat er bij de verdachte geen sprake was van een enkel moment van onoplettendheid. Hij moet secondenlang de verkeerde manoeuvre hebben gemaakt, reed kennelijk ongeconcentreerd op de weg en zonder aandacht voor eventueel tegemoetkomend verkeer. De rechtbank bestempelt dit verkeersgedrag juridisch gezien als aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig. Het ongeval is aan de schuld van de verdachte te wijten. De rechtbank acht een tijdelijk bewustzijnsverlies zoals de advocaat van de verdachte aanvoerde niet aannemelijk.

Grote impact
Bij de beslissing over de straf weegt mee dat de verdachte een ervaren chauffeur is. Hij heeft door zijn onvoorzichtige en onoplettende rijgedrag een ongeval veroorzaakt met zeer ernstige onomkeerbare gevolgen. Zoals blijkt uit de verklaringen die op de zitting zijn voorgelezen, heeft het overlijden van de man grote impact op het leven van zijn directe familie. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen ervan en missen het contact enorm. De rechtbank houdt er bij de strafoplegging ook rekening mee dat de verdachte niet eerder met justitie in aanraking kwam en zal moeten leven met de wetenschap dat hij verantwoordelijk is voor de dood van een ander. De verdachte vindt het heel erg wat er is gebeurd en was tijdens de zitting zichtbaar aangeslagen. Na het ongeval is hij gestopt met zijn werk als chauffeur.

Meer berichten