Gemeentehuis in Boxmeer.
Gemeentehuis in Boxmeer.

Rechter schort Boxmeers toegangsverbod juriste op

  •   keer gelezen   Rechtbank

BOXMEER | De rechtbank Oost-Brabant heeft een voorlopige voorziening getroffen in een zaak die Alice van Hest had ingediend tegen de gemeente Boxmeer. Die had de juriste uit Overloon de toegang tot het gemeentehuis tot nader orde ontzegd wegens 'intimidatie'. "De gronden tot het nemen van de maatregelen zijn niet zodanig ernstig dat een toegangsverbod gehandhaafd dient te worden", aldus de rechtbank.

Door Martijn Schwillens

"Ik heb een ambtenaar een 'pias' (clown of nar, red.) genoemd, omdat hij dat zelf uitlokte en mij na vier keer vragen geen antwoord gaf, maar alleen zijn armen in de lucht hief vier maal", legde Van Hest eerder tegenover deze krant uit.
Na haar uitspraak -gedaan tijdens een bijeenkomst van de bezwaarschriftencommissie op 1 november 2016- werd zij het gemeentehuis uitgezet en de toegang ontzegd. "Op basis van het agressieprotocol", aldus de 68-jarige juriste.

'Denigrerend en minachtend'
De gemeente Boxmeer oordeelde dat het toegangsverbod gewoon gehandhaafd kon blijven, omdat Van Hest de maatregel 'simpel kon opheffen door haar excuses aan te bieden'. "Haar belang om toegang te krijgen weegt niet op tegen ons belang om onze medewerkers niet bloot te willen stellen aan burgers die zich denigrerend en minachtend jegens hen uitlaten en daarmee onfatsoenlijk en onprofessioneel", pareerde de advocaat van de gemeente vorige week tegenover de rechtbank in Den Bosch.
Die is het daar niet mee eens en heeft -vooruitlopend op een inhoudelijke zitting later dit jaar- een voorlopige voorziening getroffen, zodat Van Hest haar werkzaamheden direct kan hervatten. De Overloonse staat cliënten bij die in conflict zijn met de gemeente Boxmeer via bijvoorbeeld de bezwaarschriftencommissie of het indienen van een bezwaarschrift.
Een woordvoerder van de gemeente Boxmeer laat weten dat het vonnis wordt overgenomen en Van Hest (voorlopig) weer toegang krijgt tot het gemeentehuis.

Meer berichten