In oktober 2016 werd een 45-jarige Cuijkenaar doodgestoken door een man (31) uit Cuijk.
In oktober 2016 werd een 45-jarige Cuijkenaar doodgestoken door een man (31) uit Cuijk. (Foto: SK-Media.nl)

Fors lagere celstraf voor Cuijkenaar (31) die in oktober 2016 dorpsgenoot doodstak

  •   keer gelezen   Rechtbank

DEN BOSCH/CUIJK | Een 31-jarige man uit Cuijk heeft maandag bij het gerechtshof in 's-Hertogenbosch een gevangenisstraf van zes jaar en 9 maanden opgelegd gekregen voor doodslag. Volgens het Gerechtshof heeft hij een dorpsgenoot in diens woning doodgestoken. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 11 jaar gevangenisstraf op.

Op 6 oktober 2016 was de verdachte op bezoek bij het slachtoffer in zijn appartement, waarbij ze allebei onder sterke invloed van alcohol waren. Op enig moment ontstond er onenigheid tussen de mannen. Het slachtoffer haalde een mes uit een keukenla en bedreigde en raakte de verdachte hiermee in zijn elleboog. De verdachte wist het mes om te draaien waardoor het terechtkwam in de buik van het slachtoffer. Er ontstond een worsteling waarbij de verdachte het slachtoffer nog een aantal keer gestoken heeft met het mes. Toen het slachtoffer eenmaal op de grond was gevallen, stak de verdachte hem nog een aantal keer in de borst om er zeker van te zijn dat het slachtoffer hem niet meer zou komen opzoeken om hem alsnog te vermoorden. De verdachte heeft het slachtoffer daarna in de woning achtergelaten. Het slachtoffer is vervolgens overleden aan zijn verwondingen.

Geen zelfverdediging
De verdachte had de dag na het steekincident gedetailleerd aan een vriend van hem verteld over wat er was gebeurd. Daarbij vertelde hij ook dat hij het slachtoffer nog meerdere keren had gestoken toen de man al weerloos op de grond lag. Volgens de advocaat van de verdachte handelde hij uit zelfverdediging. Mede naar aanleiding van de verklaring van deze vriend vindt het hof dit niet aannemelijk. 

Lagere straf
Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met de omstandigheden waaronder het feit plaatsvond. Het slachtoffer is de verdachte immers als eerste met het mes te lijf gegaan, wat ervoor zorgde dat de verdachte in deze situatie terechtkwam. Verder blijkt uit rapportages van gedragsdeskundigen dat de man geen persoonlijkheidsstoornis of een gewelddadig karakter heeft. Daarom acht het hof de kans op herhaling van een soortgelijk delict klein. Dit alles maakt dat het hof tot een kortere gevangenisstraf komt dan de rechtbank eerder, namelijk een gevangenisstraf van 7 jaar. Echter, door overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen een zaak afgehandeld moet worden, wordt de straf verlaagd naar 6 jaar en 9 maanden. Naast de celstraf moet de man een schadevergoeding van bijna 2000 euro betalen aan de moeder van het slachtoffer.

Meer berichten