De rechtbank heeft een TBS-maatregel voor een man die in 2012 een 7-jarig meisje misbruikte in Cuijk opgeheven.
De rechtbank heeft een TBS-maatregel voor een man die in 2012 een 7-jarig meisje misbruikte in Cuijk opgeheven. (Foto: Ties van Dooren)

Geen tbs meer voor man die in 2011 meisje van 7 misbruikte in Cuijk

  •   keer gelezen   Rechtbank

CUIJK/DEN BOSCH | Er is een einde gekomen aan de tbs-behandeling van Roy van D., de man die zich in 2011 in Cuijk schuldig maakte aan ontucht bij een destijds 7-jarig meisje. Daartoe besloot de rechtbank van Den Bosch vrijdagmiddag. "U doet het goed", concludeerde de rechter tot blijheid van de Nijmegenaar (31).

Door Joris van Duin

Met een bescheiden lach op het gezicht liep Van D. het gerechtsgebouw in Den Bosch uit. "Met een goed gevoel ga ik het weekend in", stelde hij. Kort daarvoor maakte de rechter een einde aan zijn tbs-periode die in totaal zeven jaar duurde. Volgens de rechtbank is er in tegenstelling tot wat het Openbaar Ministerie vond geen nut meer om de terbeschikkingstelling van hem te verlengen.
De 31-jarige man kreeg in 2012 tbs met voorwaarden en later met dwangverpleging opgelegd, omdat hij in maart 2011 aan de Lavendel in Cuijk seksuele handelingen verrichtte bij het jeugdige slachtoffer. Psychiaters stelden dat de man aan pedofilie leed en dat er een hoog risico op delictsherhaling was.
Op het moment dat hij zich in 2011 vergreep aan het meisje, woonde de man tijdelijk bij zijn broer in Cuijk. Dat gebeurde toen hij nog geen twee maanden voorwaardelijk op vrije voeten was voor soortgelijke delicten die hij pleegde in zijn toenmalige woonplaats Kerkdriel. 

Recidiverisico
Het recidiverisico was het voornaamste argument van Justitie om de tbs-maatregel met nog een jaar te verlengen. De rechtbank stelde dat dit risico gezien diens verleden altijd wel hoog zal blijven. Volgens de tbs'er zelf is er echter één groot verschil ten opzichte van jaren geleden. "Ik weet nu waar ik op moet letten. De 'prikkel' zal nooit verdwijnen. Ik ga er nu echter heel anders meer om. Ik heb leren accepteren wat en wie ik ben. Ik blijf het een verschrikkelijk woord vinden: pedofilie. Ik ben er niet blij mee. Maar het is er nou eenmaal…" De dertiger stelde terecht te kunnen bij zijn vader, broer, een aantal vrienden en mensen van een vrijwilligersorganisatie voor zedendelinquenten, mocht hij veel 'prikkels' ervaren.
Het OM kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Meer berichten