'Titus Brandsma' bij RKK Kloosterserie op Ned.2

  •   keer gelezen   Religie
BOXMEER - In het weekend dat we de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdenken is de Kloosterserie van omroep RKK te gast in het Karmelietenklooster in Boxmeer. Over verzet tegen de vervolging van de joden zei de bekendste karmeliet Titus Brandsma die in concentratiekamp Dachau de dood vond: "Niet vragen. Niet omzien. Geen oordeel. Hulp." De uitzending is zaterdag om 18.00 uur op Nederland 2.

[image=233464]

En ook vandaag de dag leven en werken de karmelieten nog in die geest, vertelt Prior Tjeu Timmermans: “We zijn allemaal broeders en zusters van elkaar.”
Zelf heeft Timmermans jarenlang gewerkt als ongeschoold arbeider in de zogenaamde ‘Billitonwijk’ in Arnhem. Waar metaalarbeiders te maken kregen met gezondheidsklachten en loodvergiftiging. Daar heeft karmeliet Timmermans geleerd wat het betekent om op te komen voor de mensen om je heen.

Falco Thuis
Presentator Leo Fijen praat met Titus Brandsma-kenner Falco Thuis over het gedachtegoed van deze priester. Brandsma verzette zich in de Tweede Wereldoorlog fel tegen het nazisme en kwam daardoor in concentratiekamp Dachau. Dat heeft hij met zijn leven moeten bekopen maar ook daar heeft hij zich weer ontfermd over de mensen om hem heen in nood. In 1985 is Brandsma als martelaar door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard.
De Karmelieten kiezen voor een leven van contemplatie in de traditie van de Karmel door Gebed broederschap en dienstbaarheid temidden van de mensen.
De RKK Kloosterserie 'Karmelieten over gedachtegoed van oorlogsheld Titus Brandsma' is op zaterdag 3 mei te zien om 18.00 uur bij het RKK op Nederland 2.
Meer berichten