Jubileum pastor Paul Rens feestelijk gevierd

  •   keer gelezen   Religie
SINT-OEDENRODE - Een volle Martinuskerk heeft zondag een waardig begin gegeven aan het priesterjubileum van pastor Paul Rens. In de viering werd regelmatig een verbinding gelegd met de komende troonswisseling.

[image=243469]

Pastoor Vincent Blom verwees in zijn feesttoespraak naar het Wilhelmus en in het bijzonder naar het laatste couplet: ‘Dat ik toch vroom mag blijven, uw dienaar t’aller stond.” Dienstbaar zijn is de grondhouding niet alleen voor de koning maar voor alle christenen. De pastoor verwees verder naar de apostel Paulus: “Jij bent als een jonge apostel Paulus tot priester gewijd, als een goede herder die dient.” Dienstbaar is priester Paul Rens zijn hele leven geweest op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten, voor de gewone parochianen maar ook voor mensen die moeten leven met allerlei beperkingen, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoewel pastor Rens al 72 jaar is zei pastoor Blom nog veel van hem te verwachten: “Het leven begint bij de veertig, je bent gewaarschuwd.” Aan de reactie van de jubilaris was te zien, dat hij nog van geen ophouden weet.

Kroon
Alex van den Berk feliciteerde de jubilaris namens de H. Odaparochie: “Trots zetten wij de kroon op jouw veertig jaar.” De jonge Rens had, zo vertelde Van den Berk één keer het advies van zijn vader afgewezen. Er was in die tijd volgens vader Rens zoveel chaos in de kerk, dat Paul maar beter een andere richting in kon gaan. Dat deed hij dus niet. Bij Paul Rens heeft de wereldkerk altijd hoog in het vaandel gestaan. “In onze parochie ervaren wij je als een warme persoonlijkheid; je bruist van de energie.” Namens de parochie bood hij de jubilaris een elektrisch fiets aan. De bel doorstond de test, maar om nu met priestergewaad de fiets te testen, was wat te veel. Na een korte felicitatie van burgemeester Peter Maas, kon de jubilaris met een brede glimlach zeggen: “Hier staat een dankbaar man.” Pastor Rens hield de aanwezigen voor, dat er maar één is die goed voor de mensheid zorgt: “De Heer kan alleen zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben. Dan maakt het niet uit op welke maat van de schaal van Richter er bevingen ontstaan.” Hij zegde toe dat de geldelijke cadeaus hun weg zullen vinden naar de kinderen in Tanzania, die daar met allerlei beperkingen moeten zien te leven.
De jubileumviering werd opgeluisterd door alle koren van de parochie; ook lectoren, kosters en misdienaars van alle parochies droegen hun steentje bij. Het gilde Sint Joris bracht de speciale groet.
Meer berichten