Heropening 527 jaar oude Sambeekse toren

  •   keer gelezen   Religie
SAMBEEK - Anderhalf jaar lang is eraan gewerkt, maar nu mag-ie weer gezien worden: de 527 jaar oude Sambeekse toren oogt weer als bijna nieuw. De officiële heropening van de toren - met een afwisselend programma - is zondag 15 december.

[image=264771]

Eind mei 2012 begonnen de restauratiewerkzaamheden na een voorbereidingstijd van zo’n tien jaar. Indertijd was de Sambeekse toren nog eigendom van het parochiebestuur, maar na het samengaan van de parochies Boxmeer, Sambeek en Vortum-Mullem kwam het rijksmonument in bezit van de stichting Behoud Sambeekse Toren (BST).

Opnieuw voegen
"Enkele weken geleden zijn de restauratiewerkzaamheden van de toren afgerond", geeft BST-voorzitter Henk Peters aan. "De aannemer heeft eer van zijn werk: er klinkt alom lof voor hetgeen zijn medewerkers hebben verricht." De grootste klus was ongetwijfeld het opnieuw voegen van de gehele toren. "Eerst zijn alle oude voegen weggeslepen en losgehakt", gaat hij verder. "Daarna is alles gevoegd met kalkmortel. In totaal werd er zo’n 36,5 kilometer nieuwe voeg aangebracht." Verder kreeg de haan een nieuw gouden jasje aan en ook het uurwerk blinkt weer als vanouds. Versleten mergelstenen en bakstenen werden vervangen, evenals het glas-in-loodraam boven de hoofdingang.

Restauratie
"In totaal heeft de restauratie een kleine 900 duizend gulden gekost", zegt penningmeester Ben van Els. "Van het Rijk is 565 duizend euro ontvangen. Ook het parochiebestuur heeft zich royaal opgesteld. Ook zijn er bijdragen ontvangen van fondsen en sponsors. De Sambeekse bevolking heeft laten zien dat de toren hen zeer ter harte gaat. Door middel van diverse acties is er een substantieel bedrag bijeengebracht. Dat alles was voldoende om de restauratiekosten te kunnen betalen."
De heropening ‘wordt gevierd’ en wel op zondag 15 december met een afwisselend programma, dat zich voor het grootste gedeelte afspeelt in gemeenschapshuis De Elsenhof. Vanaf 11.00 uur is een rommelmarkt, om 13.30 uur is de officiële heropening van de toren en er is een receptie en een dienstenveiling. De toren kan van 14.00 tot 16.00 uur beklommen worden. Meer informatie: www.everyoneweb.com/torenfeesten.
Meer berichten