Afscheid uitvaartacoliet Cor van der Velden

  •   keer gelezen   Religie
SINT-OEDENRODE - Na ruim 20 jaar neemt Cor van der Velden afscheid als uitvaartacoliet van de Martinuskerk in het centrum.

[image=260577]

Genieten. Cor van der Velden in zijn 'riant buitenverblijf' in het bos achter zijn woning.

Het begon met een telefoontje van pastoor Schneeberger. "Of ik acoliet wilde worden tijdens uitvaarten." Hiermee begon de 'carrière' van Cor van der Velden. Ruim 20 jaar liep hij voorop in de kerk met het kruis en zwierde hij met het wierookvat bij het evangelie en na afloop van de dienst.

Mooie tijd
"In het begin had ik er wel moeite mee." vertelt Cor. "Ik had net anderhalf jaar eerder mijn vrouw verloren en die herinnering kwam naar boven als ik tijdens een uitvaart bij het altaar kwam, maar dat werd na verloop van tijd wel beter." Hoeveel uitvaarten hij als acoliet heeft verzorgd weet hij niet precies, maar drie jaar geleden waren het er 64 in een jaar tijd. Ooit waren het er zelfs 3 op een dag. Op dit moment telt de Martinuskerk 5 acolieten, bij elke uitvaart zijn er soms 2, maar meestal 3 aanwezig. Cor heeft ook wel eens ingevallen in de kerken van Boskant en Olland.
"Ik heb het altijd mooi gevonden om te doen, maar je moet zorgen dat je na afloop niks mee naar huis neemt. Er is natuurlijk wel een groot verschil of het gaat om een oudere overledene, of een jonger iemand. Na afloop van een dienst drinken we altijd samen een 'bèkske' koffie, die contacten zal ik wel gaan missen."
Cor heeft wel meer werkzaamheden verricht voor de kerk. Zo was hij een jaar of tien geleden lange tijd met een groep actief bij het opknappen van het altaar en kerkbanken, dat was nog onder pastor Jan van den Bosch. "Na afloop van de werkzaamheden dronken we dan altijd gezellig een pilsje."

Stoppen
Cor is nu 81 jaar oud. "Ik doe het nog altijd graag, maar de jaren gaan toch tellen. Toen ik me onlangs verstapte op de trap bij het altaar, was dat voor mij een teken om er mee te stoppen."
Vervelen zal Cor zich niet. Hij woont al 22 jaar alleen, maar probeert er het beste van te maken. Achter zijn huis aan de bobbenagelseweg heeft hij zo'n 20 are bosgrond met een 'riant buitenverblijf', zoals hij dat noemt. Hier kan hij 's middags uren genieten van het geluid van de vogels. Ook geniet hij van de regelmatige aanwezigheid van zijn familieleden of hij bezoekt ze zelf. Dat doet hij dan op de fiets, want zijn bijna 40 jaar oude Kever laat hij voortaan staan. "Een tijd terug ging het niet goed bij een rotonde, toen heb ik besloten om mijn rijbewijs maar te laten verlopen." De Kever bewaart hij voor een kleinzoon.

Afscheid
Vandaag, dinsdag 15 oktober, zal er met Cor een feestelijk kopje koffie worden gedronken om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet. Hierbij zullen zijn collega-uitvaartacolieten aanwezig zijn, alsmede de kosters van de St.Martinuskerk en enkele leden van het pastorale team. Een dank-je-wel voor vele jaren trouwe dienst.
Meer berichten