'Bloemenkoning' voelt zich thuis in Odaparochie

  •   keer gelezen   Religie
SINT-OEDENRODE/SON EN BREUGEL - Op zijn klompen werkt hij in de tuin. Zover is pater Pushparaj inmiddels ingeburgerd in het Brabantse land. Hij vertelt enthousiast over zijn werk binnen het team van de Parochie Heilige Oda en hoe hij hier fijne contacten heeft met de parochianen.

[image=255015]

Pushparaj betekent letterlijk 'koning der bloemen'. In zijn geboorteland India volgde pater Pushparaj de priesteropleiding. In 2005 werd hij priester gewijd en kwam hij gedurende vijf jaar als parochiepastor te werken in Andra Predesh in het bisdom Eluru.
Tijdens zijn reizen in India en Rome kwam bisschop Hurkmans in contact met de overste van de congregatie in Eluru, op zoek naar priesters om te komen helpen in het bisdom Den Bosch. "Met 9 priesters kwamen we twee jaar geleden naar Brabant, ik was de benjamin van het stel" vertelt Pushparaj. Het eerste jaar heeft hij stage gelopen in de Sint-Jan's kathedraal van 's Hertogenbosch, vooral om de beginselen van de Nederlandse taal te leren. Een jaar geleden kwam hij naar Sint-Oedenrode om deel uit te gaan maken van het pastoraal team.

Thuis
"Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier. Mensen stellen me meestal twee vragen. Ten eerste 'Hoe bevalt het hier?' waarop ik steevast antwoord 'het is mooi hier in Rooi' en ten tweede 'Heb je geen heimwee?' waarop ik zeg 'Jullie zijn mijn thuis'. En dat meen ik van harte, ik ben hier met open armen ontvangen."
Hij houdt van de traditionele dingen, zoals onze klompen en het Rooise dialect, volgens hem de mooiste streektaal in Brabant. De taal was in het begin erg moeilijk, maar het gaat steeds beter. "Mensen helpen me hier graag bij en daar sta ik voor open. De koster van de Martinuskerk en oud-directeur van de basisschool in Olland, André van de Warenburg, geeft me 1 keer per week Nederlandse les en ook daar leer ik veel van."
Een nieuw 'project' van Pater Pushparaj is autorijles. Tot op heden doet hij alles op de fiets, van Olland tot Boskant, Nijnsel en de parochies in Son en Breugel. Stiekem hoop hij over enkele maanden, voordat de winter invalt, zijn rijbewijs op zak te hebben.

Lourdes
Het team van de Parochie Heilige Oda heeft de zorg over 7 kerken en haar parochianen. "Het is heerlijk om binnen dit team te werken. Iedereen is vriendelijk en helpt elkaar daar waar nodig. Ik voel me echt thuis binnen dit team."
Samen met pastor Rens is pater Pushparaj druk bezig met de organisatie van de Lourdesbedevaart van 26 april tot en met 3 mei 2014. "In al onze kerken proberen we mensen enthousiast te maken voor deze bedevaart. We hopen ook vooral jongeren hiervoor te interesseren."

Pater Pushparai hoopt zich nog lang in te kunnen zetten voor de kerken in Sint-Oedenrode, Son en Breugel. "Ik heb een goeie plek in Rooi, de mensen zijn heel zorgzaam."
Meer berichten