V.l.n.r.: Jan, Fons en Piet van Katwijk, die als renner zijn brood verdiende bij de legendarische Ti-Raleighploeg van Peter Post.
V.l.n.r.: Jan, Fons en Piet van Katwijk, die als renner zijn brood verdiende bij de legendarische Ti-Raleighploeg van Peter Post.

Kuiper en Wagtmans bij boekpresentatie 'De jongens van Van Katwijk'

Sport 843 keer gelezen

OPLOO | Het wielerboek 'De jongens van Van Katwijk' wordt vrijdag 25 november gepresenteerd in Oploo, het dorp waar de wielerbroers Jan (70), Piet (66) en Fons van Katwijk (64) zijn geboren en getogen. Enkele oud-profs, waaronder Hennie Kuiper en Rini Wagtmans, luisteren de boekpresentatie op.

Plaats van handeling is zaal De Oude Heerlijkheid, waar de schrijvers John van Ierland uit Teteringen en Henk Baltussen uit Boxmeer tekst en uitleg geven over de totstandkoming van het unieke boek. Niet eerder verscheen in Nederland een boek over drie broers die alle drie beroeprsrenner waren.
Van Ierland is docent en een veelschrijver die tal van wielerboeken schreef, onder andere over Johan van der Velde en Cees Haast. Daarbij organiseerde hij al tientallen wielercafés, vooral in de wijde omgeving rond Breda. Henk Baltussen is journalist die samen met (pers)fotograaf Ed van Alem het columnboek Tweepitter presenteerde.
Baltussen neemt in De jongens van Van Katwijk hun levenswandel van wieg tot en met hun amateurperiode onder de loep. Van Ierland beschrijft de profperiode van het trio. De vele foto's maken van het speciale sportboek een compleet werk dat in geen enkele wielerbibliotheek mag ontbreken.
Tal van oud-renners zijn 25 november aanwezig in zaal De Oude Heerlijkheid, zoals Hennie Kuiper, Rini Wagtmans, Peter Winnen, Aad van den Hoek, Johan van der Velde, Cees Haast, Jan Krekels en Twan Poels. Oud Olympisch- en wereldkampioen Kuiper neemt in De jongens van Van Katwijk het voorwoord voor zijn rekening.

Wielercafé en presentatie
De avond bestaat uit twee gedeelten die naadloos in elkaar overlopen. John van Ierland bijt het spits af met een wielercafé waarbij de oud-profs inclusief de drie broers aan de tand worden gevoeld. Dat de ene na de andere anekdote over tafel zal gaan, spreekt voor zich. De boekpresentatie neemt Henk Baltussen voor rekening. Ook wielercolumns, muziek, foto's en bewegende beelden maken onderdeel uit van de avond.
'De jongens van Van Katwijk' beschrijft hoe de drie met de wielersport in aanraking kwamen. Hoe vader en moeder Van Katwijk, die elf kinderen op een kleine boerderij groot brachten, daar mee om gingen. Hoe het dorp Oploo ermee omging, wat de rol was van de vele andere renners die het wielerdorp voortbracht. Ook het leven na het wielerleven komt aan bod, en wat was eigenlijk de invloed van de vrouwen op hun wielerloopbanen. Natuurlijk ontbreken de erelijsten van de drie niet waarvoor de nodige pagina's zijn ingeruimd. Niet vreemd, want samen pakten ze ruim 800 podiumplaatsen. Fons van Katwijk is de enige die Oploo nooit heeft verlaten. Jan van Katwijk is woonachtig in Valkenswaard, Piet van Katwijk in Den Bosch.
Op zondag 16 oktober werd in Oploo al een wielermonument onthuld als eerbetoon aan de drie broers en aan Oploo als wielerdorp.

Algemene informatie
Natuurlijk is 'De jongens van Van Katwijk' die avond verkrijgbaar in De Oude Heerlijkheid aan de Grotestraat in Oploo, waar vrijdag 25 november om 19.30 uur de wieleravond begint. De entree is gratis.


Familiefoto uit 1957 - tweede van links Fons van Katwijk, midden Piet van Katwijk, helemaal rechts Jan van Katwijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant