Wouter Sterckx (links) en Bram Tijssen van Taekwon-Do-school 'Ma-Ryuk' uit Gennep. 'Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven heb je veel profijt van Taekwon-Do.' (tekst en foto: Martijn Schwillens)
Wouter Sterckx (links) en Bram Tijssen van Taekwon-Do-school 'Ma-Ryuk' uit Gennep. 'Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven heb je veel profijt van Taekwon-Do.' (tekst en foto: Martijn Schwillens)

'Taekwon-Do is een sport die echt enorm veel te bieden heeft'

Sport 1.010 keer gelezen

GENNEP | Het gaat goed met 'Ma-Ryuk' in Gennep. De Taekwon-Do-school viert eind juni alweer het 50-jarig bestaan en beschikt met Wouter Sterckx en Bram Tijssen over twee instructeurs die sinds vorige maand in het bezit zijn van een vierde Dan. "Taekwon-Do is een sport die enorm veel te bieden heeft", bezweert het duo.

Slecht zes Taekwon-Do'ers binnen de ITF Royal Dutch Taekwon-Do bond zijn in het bezit van een vierde Dan, een hoge graad binnen Taekwon-Do. Het zegt iets over de passie waarmee Wouter en Bram deze Oosterse vechtsport beoefenen en willen overbrengen op de ruim zeventig leden die Ma-Ryuk kent. Hun hoge Dan is een bewijs dat de vereniging haar leerlingen naar een hoger niveau wil en kan brengen. "Taekwon-Do is een sport die van beoefenaars het nodige vergt buiten de mat. Het is ook een sport die overgedragen wordt. Wie bij ons zijn eerste Dan (zwarte band) haalt, kan assistent-leraar worden en krijgt vanuit onze vereniging ook de juiste training aangeboden."

Altijd aan het ontwikkelen
Zo verging het Wouter (33) en Bram (34) zelf ook, vertellen zij. "De vereniging werd ooit opgezet door Martin van der Heijden en later heeft de club zich doorontwikkeld onder de broers Wattimena. Wij hebben zelf les gehad van de broers Wattimena, Dennis Zurnee en Ton Bernards. Om de basis onder de knie te krijgen en je eerste Dan te halen, was Ma-Ryuk de ideale vereniging. Maar toen wij in het bezit waren van onze zwarte band, waren we dus net zo goed als de leraren. Wij hebben ons daarin doorontwikkeld, ook bij andere clubs, en willen die kennis nu overbrengen. Veel van onze leden winnen medailles op NK's en regionale wedstrijden", vertelt het tweetal. "Overigens nemen wij die verantwoordelijkheid ook als bestuurslid. Als kartrekkers van de vereniging is dit niet meer dan normaal."
Dat zij nu in het bezit zijn van een vierde Dan is overigens ook prijzenswaardig. "We hebben daar allebei meer dan twintig jaar keihard voor getraind. Het is een mooie erkenning", vertellen ze. Wekelijks geven zij les aan meer dan 70 leden ('ledenaantal is al jaren stabiel') in allerlei leeftijden. Wouter: "Het mooie aan deze sport is dat je ermee kunt beginnen als je nog heel jong bent, maar ook nog prima is te doen als je er na je 50ste mee wil starten. Uithoudingsvermogen, conditie, lenigheid, controle, zelfverdediging, vechttechnieken... Je vindt mentale rust, leert jezelf beheersen en vooral ook om respect te hebben voor anderen." Bram: "Niet alleen op de mat, maar ook in het dagelijkse leven heb je er veel profijt van. En het mooie is: of je nu een witte of zwarte band hebt, je blijft je altijd ontwikkelen."

Jubileum
Ma-Ryuk bestaat 50 jaar en wil dat weten ook. "In juni dit jaar gaan we een sportdag voor de jeugd houden met aansluitend een feestavond. Daarnaast gaan we later dit jaar een jubileumtoernooi houden met Taekwon-Do-verenigingen uit de omgeving. Wie een keertje wil kijken of deze sport iets voor hem of haar is, kan altijd op een woensdag of zaterdag gratis komen meetrainen. Verder bieden we nog een kennismakingsaanbod van drie lessen voor tien euro", besluiten ze.
Meer informatie: www.ma-ryuk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant