Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Robert van der Ham, Lisette de Ruiter en Evert de Ruiter nemen komende week deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.
Robert van der Ham, Lisette de Ruiter en Evert de Ruiter nemen komende week deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. (Foto: )

Cuijkenaren doen mee aan Alternatieve Elfstedentocht: 'Erg leuk om mee te maken'

  •   keer gelezen   Sport

CUIJK/WEISSENSEE | Evert de Ruiter, Robert van der Ham en Lisette de Ruiter nemen komende week deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. "Het is elk jaar weer een enorme happening. Erg leuk om mee te maken", vertellen de drie fanatiekelingen uit Cuijk.

Voor Van der Ham wordt het al de 32ste keer. "Ik ben al op jonge leeftijd gaan schaatsen. Ik vond het meteen een leuke sport om te doen. Vanuit fanatisme ben ik direct toertochten gaan schaatsen en de tocht op de Weissensee is vaste prik." Dat geldt inmiddels ook voor Evert de Ruiter, die voor de zevende keer gaat deelnemen. "Een paar jaar geleden ben ik vanwege een voetbalblessure gaan schaatsen. Op de baan (Triavium) kwam ik Robert tegen en het klikte al snel. Samen met wat lokale ondernemers zijn wij een eigen marathonploeg gaan formeren. De eerste keer op de Weissensee beviel me zo goed, dat ik me nu opmaak voor editie 7." Het virus sloeg ook over op Lisette, die voor de vierde keer deelneemt. "Ik ben misschien iets minder fanatiek dan zij, maar ik vind het een prachtige uitdaging."

Meer dan een toertocht
De Alternatieve Elfstedentocht is meer dan een toertocht van 200 kilometer, bezweren ze. Evert: "Het is een activiteit met ruim 4.500 deelnemers, meerdere tochten en natuurlijk ook de wedstrijd voor de marathonrijders. Wij sponsoren ook de WBB Dakkapellen-ploeg, die op de Weissensee met drie A-rijders en vier B-rijders meedoet."
Robert: "De sfeer rondom het evenement is top! Er staat een grote feesttent, met volop vermaak. Van een deejay tot een bingoavond. En op de wedstrijd zelf komt altijd veel publiek af."

Omstandigheden
Evert toont een 'live' filmpje vanaf de Weissensee. Een strakblauwe lucht en een dikke ijslaag op het bergmeer vermoeden ideale omstandigheden. "Laten we hopen dat de omstandigheden komende week ook nog zo zijn", lacht hij. "Want we zijn ook wel eens met min-20 gestart. Dat is geen pretje. Of als het hard sneeuwt, dan worden de omstandigheden erg zwaar." Of het tegenoverstelde, weet Lisette. "Bij mijn debuut vier jaar geleden lag er een laagje van 20 centimeter water op het ijs. Dat is bijna niet te doen."

Lees meer hierover in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 21 januari.

Meer berichten