Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Gosling, Jiro en Oliver tijdens een bezoek aan Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday.
Gosling, Jiro en Oliver tijdens een bezoek aan Hillsborough, het stadion van Sheffield Wednesday. (Foto: Gosling Grutters)

Groundhoppen is er even niet bij... 'Een pot voetbal in zo'n oud stadion is veel mooier dan bij City'

  •   keer gelezen   Sport

CUIJK | Het zijn barre tijden voor voetballiefhebbers. Dat geldt zeer zeker voor Gosling Grutters, die min of meer dubbel wordt geraakt. Zo is de 21-jarige Cuijkenaar scheidsrechter in het amateurvoetbal en fervent groundhopper. "Het is van een druk sociaal leven ineens naar 'wat gaan we nu weer doen' gegaan", lacht Grutters.

Door Martijn Schwillens

Grutters, student laboratoriumtechniek, is doorgaans het hele weekend op de velden te vinden. "Ik fluit op zaterdag jeugdwedstrijden, op zondagochtend ga ik vaak bij mijn eigen team (VCA 3) kijken en dan rij ik door naar een sportpark in Brabant of Limburg, waar ik wedstrijden in de vierde klasse KNVB fluit", zegt hij.

Groundhoppen
In de weekenden dat hij niet hoeft te fluiten, trekt Grutters er graag op uit om te groundhoppen (van stadion naar stadion gaan om wedstrijden te bezoeken, red.). Naar Duitsland, of nog liever: naar Engeland. "In augustus, met Pasen en in de winterstop probeer ik wat stadions mee te pakken ja", verduidelijkt hij. "Ik ga ook wel eens naar Duitsland, maar Engeland vind ik het mooiste. In Duitsland gaan mensen echt om hun club aan te moedigen, maar in Engeland is voetbal een manier om aan de dagelijkse sleur te kunnen ontsnappen. Er is ook veel humor op de tribunes", vervolgt Gosling, die meestal met vrienden gaat groundhoppen, maar ook vanwege zijn scheidsrechtersbestaan mensen heeft leren kennen met dezelfde hobby. "Ik floot in Parijs een jeugdtoernooi en ontmoette daar twee Engelse scheidsrechters die fan zijn van Newcastle United en Sheffield Wednesday. Hillsborough vond ik erg indrukwekkend. Dat moet je gezien hebben, net als Goodison Park van Everton."

'Ga naar Everton'
Hij laat een korte stilte vallen en zegt: "Mensen, ga naar Everton nu het nog kan. De stadions van Arsenal en Liverpool liggen er over een paar jaar nog steeds, maar dat soort oude stadions worden steeds zeldzamer", weet Gosling, die aangeeft 'het meeste plezier te beleven aan trips naar bijvoorbeeld Tranmere Rovers'. "Een verouderd stadion in een volkswijk. Het voetbal is meestal niet om aan te gluren, maar met 10.000 mensen op de tribunes die er een fantastisch sfeertje van maken, biedt het op en top vermaak. Ik ga daarom veel liever naar potjes in de lagere divisies dan naar bijvoorbeeld Manchester City. Het is dat daar een potje voetbal gaande was, anders had ik me verveeld. Dat stadion is niets en er is ook geen sfeer."
Datzelfde ervoer hij in München. "De Allianz Arena is zo'n steriele moderne bak. Eerder die dag was ik in het Olympiastadion. Toen dacht ik al: Hier zou ik veel liever Bayern zien spelen. Ook ben ik bij het Stadion an der Grünwalder Straße (1860 München) geweest, maar dat was toen helaas gesloten."

Verlanglijstje
Gosling heeft nog wat clubs op zijn verlanglijstje staan. "Ik wil nog heel graag naar Luton Town (stadion wordt in de zomer van 2021 gesloopt) en in Duitsland lijken Union Berlin en Sankt Pauli me erg leuk om te bezoeken. Voordeel van de Bundesliga is dat je voor drie tientjes al vooraan op de lange zijde zit", besluit hij.

Meer berichten