Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Er mag niet meer met zovelen en niet zo dicht bij elkaar gedanst worden als tijdens Cuijk Keigoed 2019.
Er mag niet meer met zovelen en niet zo dicht bij elkaar gedanst worden als tijdens Cuijk Keigoed 2019. (Foto: )

Dansschool Chance4Dance wil open

  •   keer gelezen   Sport

CUIJK | Shanti de Koning, eigenaresse van dansschool Chance4Dance, wil duidelijkheid. Voor de ruim 3.000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere niet. Leerlingen en dansschooleigenaren willen duidelijkheid van het kabinet.

Valt dans onder cultuur, dan mochten dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Shanti zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen: "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze anderhalve meter afstand houden. Zij hoefden zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen. Zij bewegen immers minder intensief dan beroepsdansers en alle soorten dans zijn terug te brengen tot matig intensief bewegen."

Op school mag het wel?
Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO wel binnen dansen, maar niet in hun dansstudio onder leiding van een dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden, krijgen de kinderen bij dansschool Chance4Dance vanaf dinsdag 2 juni buiten les. Shanti: “Buiten kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. Maar liever geven we natuurlijk in de dansschool zelf les, buiten dansen is verre van ideaal.”

Groen licht
Shanti is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1.500 dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht dansstijl.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol hoopten zij vanaf 1 juni veilig les te kunnen geven aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan", aldus Shanti.

Bewegen is gezond
Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk om te bewegen. Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als parkinson en dementie.

Shanti vindt dat zowel dansen voor kinderen als volwassenen snel weer toegestaan moet worden. "We hebben zin om weer de dansschool in te gaan en ik hoop dat we dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgen.”

Meer berichten