<p>Handbalster Eef Toonen (16) verruilt deze zomer MHV&#39;81 voor Eredivisieclub V&L in Geleen.</p>

Handbalster Eef Toonen (16) verruilt deze zomer MHV'81 voor Eredivisieclub V&L in Geleen.

(Foto: Gunther Robbrecht)

Mills handbaltalent Eef Toonen naar V&L: ‘Kan me volledig gaan richten op handbal’

  •   keer gelezen   Sport

MILL/GELEEN | Handbalster Eef Toonen maakt deze zomer een mooie transfer. Het zestienjarige talent uit Mill verruilt MHV’81 voor Eredivisieclub Vlug & Lenig (V&L) uit Geleen. “Er gaat een boel veranderen, maar ik heb er enorm veel zin in”, vertelt Toonen.

Door Martijn Schwillens

Toonen ziet met de transfer een droom werkelijkheid worden. Op zesjarige leeftijd meldt de Millse zich bij MHV’81, waar haar talent al snel zichtbaar is. Op haar veertiende maakt ze haar debuut bij dames 1 van MHV, met wie ze promoveert naar de Eerste Divisie. Bovendien maakt Toonen deel uit van het Regionaal Talenten Centrum (RTC) Handbal Zuid en is ze actief voor Oranje onder 17 jaar. “Edwin Janssen (hoofdcoach V&L, red) is mijn trainer bij het RTC. Hij vroeg mij of ik eens mee wilde komen trainen bij V&L. Dat was drie weken geleden. Na twee trainingen vroeg hij me of ik naar V&L wilde komen. Ook HandbaL Venlo wilde me hebben, maar ik heb voor Geleen gekozen”, legt Toonen uit.

‘Het Nederlands team halen is mijn uiteindelijk doel’

Rationele keuze
Geleen of Venlo? Voor Toonen is de overgang naar de Eredivisie met V&L vooral een rationele keuze. “Deze transfer biedt mij een heleboel kansen. Ik ga de CIOS in Sittard volgen en krijg de kans me volledig op handbal te storten. Bij MHV’81 trainen we twee keer in de week. Bij V&L wordt dat zes tot acht keer en dan natuurlijk elke week een wedstrijd”, zegt Toonen verwachtingsvol. “Ik ga ook op mezelf wonen, op Watersley in Sittard. Dat is een soort Papendal, maar dan in Zuid-Limburg, met allerlei topsporters, zoals andere handballers, maar ook andere sporters, zoals wielrenners en voetballers. Ik sta op de wachtlijst voor een eigen studio, maar ik ga in eerste instantie in een gezamenlijk huis met zes andere topsporters wonen. Ik ga in de zomervakantie verhuizen. Ik heb er enorm veel zin in”, lacht Toonen.

Passende ambities
De ambities van V&L passen bij die van Toonen zelf, onderstreept ze. De tweevoudig landskampioen is al jaren een vaste waarde in de Eredivisie. “Het is een heel jong team, met bijna alleen maar speelsters jonger dan 21 jaar. De trainer heeft aangegeven dat komend seizoen een opbouwjaar is. V&L heeft de ambitie om over twee tot drie jaar weer mee te doen om de prijzen”, vertelt Toonen, die het komend seizoen wil gebruiken om een vaste basisplaats af te dwingen en zich verder te specialiseren als opbouwspeelster. “Met mijn 1.74 heb ik alvast mijn lengte mee. Verdedigend moet je natuurlijk je mannetje kunnen staan. Bovendien moet je snel op je voeten zijn zodat je gemakkelijk over je tegenstandsters kunt springen. Maar als opbouwspeelster wordt er ook aanvallend veel van je verwacht en daarin heb ik zeker nog stappen te maken”, stelt Toonen, die ook over een topsportstatus beschikt.
Het Nederlandse Handbalteam (dames) is deze zomer actief op de Olympische Spelen, een podium dat Toonen zelf ook ooit hoopt te bereiken. “Het Nederlandse team is mijn uiteindelijke doel, maar alles op zijn tijd. Ik wil eerst een volwaardige Eredivisie-speelster worden bij V&L”, vertelt ze. “In Limburg leeft het handbal enorm, dus ik kijk er ook enorm naar uit om voor volgepakte tribunes te gaan spelen.”

Millse talentenvijver
De transfer naar V&L wordt haar enorm gegund, vertelt ze. “Ik kreeg na het nieuws allerlei leuke berichtjes van mensen uit het dorp en binnen de club. Helaas spelen we geen wedstrijden, waardoor er geen officieel afscheid voor eigen publiek is. Op dit moment trainen we op de hockeyvelden in Mill”, zegt Toonen, die verwacht dat ze niet het laatste talent bij MHV’81 is die de overstap naar de Eredivisie gaat maken. “Lieke van Baal is ook gevraagd de stap te maken, maar zij wil eerst een seizoen lang blessurevrij kunnen handballen. Dat snap ik. En bij HandBaL Venlo speelt natuurlijk Liza Rovers, die in 2017 al van MHV’81 naar de Eredivisie ging.”

Meer berichten