<p>Archieffoto</p>

Archieffoto

(Foto: Birgit Barten)

Rondebaas Pierre Hermans: ‘We zijn er allemaal een beetje stil en beduusd van’

  •   keer gelezen   Sport

BOXMEER | “Het is balen. Echt heel erg balen!” dat zegt rondebaas Pierre Hermans over de afgelasting van wielerspektakel Daags na de Tour. Lang bleef hij hoop houden voor de doorgang van de Boxmeerse profronde. Helaas werd dinsdag bekend gemaakt dat de coronamaatregelen het niet mogelijk maken om een evenement, waar enkele tienduizenden bezoekers op af komen, te organiseren. “Dat is gewoon ondoenlijk.”

“We zijn er allemaal een beetje stil en beduusd van” vertelt Hermans. De normaliter sterk optimistische en opgewekte rondebaas is merkbaar aangedaan. “We hadden lang hoop. En hoop doet leven. Maar het leven is ons nu een beetje ontnomen.” Hoewel de Boxmeerse organisator zelf al sterk bedroefd is, geeft hij aan het met name te betreuren voor alle commissieleden, vrijwilligers, horecaondernemers en andere betrokken partijen die zo uitkeken naar een evenement van deze omvang. “En vergeet ook de renners niet. Het aanstormend talent. Zij hebben zo’n georganiseerde profronde echt nodig. Maar helaas kunnen zij de fiets ook in de schuur laten staan. Dat is écht heel frustrerend.”

Ook burgemeester Karel van Soest geeft aan ‘heel erg teleurgesteld’ te zijn. “Je stelt duizenden mensen teleur. Juist in een tijd dat er weer wat meer mag.” Voor de burgervader is de afgelasting extra zuur. Dit is het laatste jaar waarin hij het ambt bekleedt alvorens met pensioen te gaan. “Dat is mijn persoonlijke verdriet, maar dat deel ik met duizenden andere mensen.”

Ondoenlijk
“Het is allemaal te vroeg. Wij kunnen niet aan alle voorwaarden voldoen” vertelt de burgemeester verder. De gemeente heeft samen met het rondecomité en de veiligheidsregio alle mogelijkheden sterk onderzocht. Maar de hoeveelheid bezoekers die het evenement trekt kan volgens zowel Van Soest als Hermans niet samengaan met de anderhalvemetermaatregel. Hermans: “Bij een grote afgesloten locatie als bijvoorbeeld de Arena kun je klokken hoeveel bezoekers je binnen hebt. Dan kun je die afstand waarborgen.” Van Soest: “Wij kunnen niet het hele dorp afsluiten. En dan moet ook nog eens iedereen kunnen laten zien dat ie gevaccineerd of getest is. Dat is ondoenlijk.” Hermans erkent dit probleem. “Bij Daags na de Tour komen mensen uit allerlei hoeken en gaten. Je weet nooit om hoeveel mensen het daadwerkelijk gaat. Je kunt ook niet ieder gaatje van Boxmeer controleren. Het is oncontroleerbaar.”

“Het is heel erg zonde, maar we moeten verstandig zijn” besluit Van Soest zijn woorden. “De realiteit is zoals het is.”

Meer berichten