Levi Voet
Levi Voet Foto: Huub Keulers

’Ik wist dat ik snel kon lopen, maar dit had ik niet verwacht’

Sport 645 keer gelezen

LINDEN/TOKYO | Hoewel de Olympische Spelen in Tokyo al weer achter de rug zijn, is het vuur nog niet gedoofd. Traditioneel worden de Spelen opgevolgd door de Paralympische, waar topatleten met een lichamelijke beperking prestaties van wereldniveau neerzetten. Ook de Lindense Levi Vloet kwam naar Tokyo om te strijden voor het eremetaal. Hoewel hij met een tijd van 23,10 seconden naast een medaille greep, mag hij absoluut trots zijn op zijn zevende plaats.

Sport is voor Levi ontzettend belangrijk. Dat is altijd al zo geweest. Voordat hij op de atletiekbaan stond speelde hij al 7 jaar waterpolo. Omdat hij al sinds zijn geboorte een voet mist, was dit de ideale sport. Amputatie van zijn onderbeen bood echter veel meer mogelijkheden, waardoor Levi op zijn 17e bewust koos voor deze ingrijpende operatie. Levi droomde immers al heel zijn leven van een succesvolle sprintcarrière. Na de operatie meldde hij zich dan ook met een blade bij Eindhoven atletiek. En toen ging het hard. Heel hard. Het duurde niet lang voor hij werd uitgenodigd om zich bij het talententeam op Papendal te voegen.
Inmiddels is de snelle Lindenaar 25 jaar oud en komt hij op wereldniveau uit in de klasse T64. “Mijn classificatie houdt in dat ik een enkele onderbeenamputatie heb. Ik loop dus ook tegen mensen die aan één kant een blade gebruiken” vertelt Levi in video van de Atletiekuni. “In de 200 meter zijn we alleen met de T64 atleten, dus alleen de enkele onderbeenatleten. Niet tegen de dubbele bladers, omdat zij iets te veel voordeel hebben op de 200 meter ”

Tokio
“Mijn doel is sowieso om een persoonlijk record te lopen, en daarmee ook de finale te halen” zei de Lindenaar voor vertrek naar Tokio. Inmiddels is duidelijk dat hij met trots kan terugkijken op zijn prestaties. In de halve finale zette hij namelijk een tijd neer van 22.66 seconden, goed voor een finale plaats, een persoonlijk- én Nederlands record. “Hoe dan!” las het in een tweet van de Atletiekunie, namens Levi. “Een dik PR en op basis van tijd door naar de finale. Ik voelde mij al enorm goed en ik wist dat ik snel kon lopen, maar dit had ik niet verwacht. Vanavond nog één keer!”
Die finaleavond flitste de Lindenaar opnieuw in razend tempo over de baan en had-ie slechts een kleine halve seconde meer nodig om de 200 meter te overbruggen. De tijd van 23,10 seconden was goed genoeg voor een zevende plaats. “Ik denk dat het een indrukwekkend toernooi gaat worden”, zei Levi voorafgaand aan de Spelen. Met de behaalde plaats en geweldige records blijkt dit absoluut waar!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant