<p>Evi Gr&ouml;niger pakt haar koffer. Woensdag vertrekt ze met TeamNL vanaf Schiphol naar Kemer in Turkije.</p>

Evi Gröniger pakt haar koffer. Woensdag vertrekt ze met TeamNL vanaf Schiphol naar Kemer in Turkije.

(Foto: Elke Gröniger)

Evi speelt met TeamNL op EK zitvolleybal in Turkije

  •   keer gelezen   Sport

OTTERSUM | De laatste wekelijkse training in Doorn is achter de rug, het studieverlof is verleend en thuis staat het (oranje) reiskoffer uitnodigend klaar. De bijna 17-jarige Ottersumse Evi Gröniger staat op de drempel van haar debuut op het Europees Kampioenschap Paravolley. Van woensdag 13 tot en met zondag 24 oktober verblijft zij met TeamNL in het Turkse Kemer.

Op 3.300 kilometer van haar woonplaats bindt de spelverdeelster de strijd aan met de beste tien teams van Europa. Oranje is ingedeeld in de poule met Rusland, Oekraïne, Hongarije en Italië. De zitvolleybalsters uit Italië zijn op zondag 17 oktober de eerste tegenstander op het EK.

Paralympische Talentendag
De student medische hulpverlening op de HAN in Nijmegen maakte in oktober 2019 kennis met het zitvolleybal en TeamNL. “Ik had me aangemeld voor de Paralympische Talentendag op Papendal. Ik heb er meegedaan aan onder andere tafeltennissen, badmintonnen en zitvolleybal”, zegt de speelster, die na elke sessie een beoordeling kreeg. “Bondscoach Hong Zhao van het zitvolleybalteam liet weten dat ze mij nog graag aan het werk zouden zien tijdens een echte training”, zegt ze stralend. Enkele weken na de Talentendag werd via e-mail ze uitgenodigd werd voor de trainingen in Leersum en Doorn. Dat was begin december. De Ottersumse herinnert zich: “Na drie trainingen kreeg ik een shirt van TeamNL.”

Corona
Het trainen op vrijdag op de Utrechtse Heuvelrug werd ingepast in de gezinsagenda. Het waren de uitjes waar Evi, naast haar trainingen en wedstrijden bij Flamingo’s in Gennep naar uitkeek. Corona gooide kort na carnaval 2020 roet in het eten. Maandenlang waren er geen trainingen in sporthal De Binder (Leersum) en op het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. In de huiskamer thuis in Ottersum werden de meubels opzijgeschoven en zochten de gezinsleden hun heil elders zodat de trainingen online via Teams gevolgd konden worden.
Na de lockdown werd in augustus weer in Leersum getraind. Het vernieuwde TeamNL was in september met twee teams deelnemer aan het tweedaagse toernooi van het Duitse Bayer Leverkusen.

Interlands
De eerste interlands speelde ze in juni dit jaar op de Golden Nations League in Assen. Vier dagen pendelde Evi tussen hotel De Bonte Wever en een stukje verderop gelegen sporthal waar de wedstrijden gespeeld werden. ‘Assen’ was een prima leermoment voor het onervaren TeamNL. “Het was spannend, maar op het toernooi voelde het meteen heel professioneel. Je bent vierentwintig uur per dag samen met je teamgenoten.” Ervaring opdoen was een geslaagd motto. “We zijn enorm gegroeid”, bevestigt ze, “Daar in Assen kreeg het allemaal nog meer vorm.”

Tussenstation
Enkele maanden later speelt Evi Gröniger haar eerste Europees Kampioenschap. De voorbereidingen op de elf daagse reis naar Turkije zijn getroffen. Woensdag vertrekt ze met haar teamgenoten naar Kemer. In de bagage heeft de spelverdeelster twee jaar trainingsarbeid en nog meer. “In twee jaar trainen en spelen bij TeamNL ben ik beter gaan spelen. Ik ben ook zekerder geworden.”
Op weg naar Kemer worden de dagen en inmiddels uren afgeteld. “Ik heb er ontzettend veel zin in. We gaan er als team heel veel uit halen. We hebben allemaal een persoonlijke doelstelling. Iedereen wil groeien, en als team beter worden.”
Het EK zitvolleybal is een mijlpaal, maar niet het eindpunt voor de jonge sporter. “Het zou geweldig zijn om straks op de Paralympics te spelen.” Parijs 2024? “Ik hoop het, maar Los Angeles (2028) is, al duurt het wat langer, ook mooi hoor!

EuroSittingVolley 2021 vindt plaats in de badplaats Kemer aan de Turkse Riviera, op drie kwartier reizen van Antalya. De elf deelnemende landen spelen tussen zondag 17 en zaterdag 23 oktoberde wedstrrijden. Oranje opent op zondag tegen Italië. De wedstrijden zijn te volgen op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=3i3QskSWQq8&ab_channel=ParaVolleyEurope.

Jos Gröniger
Meer berichten