Rob van Hulten feliciteert Tourspel-winnaar Hans de Wit. (foto: Diana Derks)
Rob van Hulten feliciteert Tourspel-winnaar Hans de Wit. (foto: Diana Derks)

'Tourspel juist voorspellen? Dat geheim kan ik niet prijsgeven'

  •   keer gelezen   Sport

BOXMEER | Hans de Wit is winnaar geworden van het tourspel van nieuwsblad De Maas Driehoek. De Boxmerenaar ontving afgelopen donderdag uit handen van Rob van Hulten van FietsPlus Rob zijn hoofdprijs: een gloednieuwe fiets ter waarde van 500 euro. "Het is al de tweede keer in mijn leven dat ik een fiets win met een tourspel", lacht 'wielerkenner' De Wit.

"Maar ik volg dan ook al sinds 1958 de Tour de France", verduidelijkt hij uit. "Die tour fietste voor het eerst een jongen uit de streek (Jaap Kersten uit Siebengewald, red.) mee, dus ik zat toen aan de radio gekluisterd, want een televisie was er nog niet." Tegenwoordig volgt hij het hele jaar door het internationale wielrenner. "En de prestaties van de renners verwerk ik meteen in de computer. Met die informatie bij de hand vul ik dan in de aanloop naar de Tour de France het tourspel in."

Geheim van winnen
De Wit -inmiddels met pensioen- vertelt hoe bij zijn vorige werkgever (Janssen Pers in Gennep) elk jaar op een groot scorebord de uitslagen van het tourspel werden bijgehouden. "Per dag moest je dan de eerste vijf renners voorspellen en vóór 12.00 uur op een briefje zetten en in een afgesloten doos stoppen. Eén keer had ik de volledige top vijf bij een tijdrit goed voorspeld. Kwam ik bij de snackbar en zei de man achter de toonbank: 'Bij mijn zoon op het werk had vandaag iemand alle renners goed!" Ja, dat was ik, lachte ik toen."
Het geheim van juist voorspellen? "Dat recept kan ik natuurlijk niet prijsgeven, maar ik heb wel veel punten gepakt dankzij Joaquim Rodríguez." En nuchter: "Je moet ook mazzel hebben, want valt hij naar twee dagen, dan heb je helemaal niets!"

Meer berichten