Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Rob Honings (Lionsclub Land van Cuijk en Noord Limburg) en Hans Baltussen (Passion for People) in overleg. (foto: Ingrid Driessen)
Rob Honings (Lionsclub Land van Cuijk en Noord Limburg) en Hans Baltussen (Passion for People) in overleg. (foto: Ingrid Driessen)

Golfen voor goede doel: 'Verloskundekliniek in Malawi is prachtig project'

  •   keer gelezen   Sport

CUIJK/BOXMEER | Lionsclub Land van Cuijk en Noord Limburg houdt vrijdag 9 september alweer voor de twaalfde maal een golftoernooi in Afferden. De opbrengsten gaan naar Passion for People, dat in Malawi een verloskundekliniek wil bouwen om de hoge moeder- en kindsterfte in het Afrikaanse land terug te brengen. "Een prachtig project waarvoor wij ons graag inzetten", aldus 'projectmanager' Rob Honings van de Lions, die mensen oproept om zich voor 1 september in te schrijven.

Door Martijn Schwillens

"Ons golftoernooi geniet in de regio flinke bekendheid en de inschrijvingen voor een flight (1500 euro; vier personen) verlopen ook goed, maar de inschrijvingen voor deelname aan de clinic (100 euro per persoon) blijven achter", legt Honings uit. "Door de festiviteiten die we die dag erbij organiseren, is het gewoon een hele gezellige dag. Om mensen over de streep te trekken, hebben we nu een actie waarbij we de helft van het inschrijfbedrag terugstorten in de clubkas als meerdere personen zich gezamenlijk namens een vereniging inschrijven voor de clinics."

Noodzaak
Met het golftoernooi -dat op vrijdag 9 september plaatsvindt op Landgoed Bleijenbeek in Afferden- wil de Lionsclub in totaal 85.000 euro ophalen voor de realisatie van een verloskundekliniek met vier behandelkamers in Malawi. "Het gaat om een kliniek in het meest zuidelijkste puntje en dus meest arme gebied van Malawi", vertelt Hans Baltussen van Passion for People, dat het project initieert. "Moeder- en kindersterfte in Malawi zijn een groot probleem. Mensen wantrouwen ziekenhuizen, want ze zien het vooral als een sterfhuis. Toen we daar in 2008 voor het eerst kwamen, heb ik mijn ogen uitgekeken: gaten in het plafond en de vloer, gordijntjes die doorschijnen en vacuümpompen zonder drukmeter. De faciliteiten waren bijna zestig jaar oud. Inmiddels zijn we erin geslaagd om goede apparatuur die kant op te krijgen, maar we willen er een bijbehorend gebouw realiseren dat overeenkomt met een kliniek waar mensen graag naartoe gaan omdat vrouwen weten dat ze daar veilig zullen gaan bevallen. "

Aanspreekt
Baltussen toont een schets en een plattegrond van de te realiseren kliniek. "Elke euro die wordt opgehaald gaat er naartoe. Daarnaast wordt het lokaal gebouwd met lokale mensen. De totale bouw zal zo'n drie kwart jaar in beslag nemen."
Honings: "Wat ons in dit project aanspreekt, is dat bij wijze van spreken niet alleen de vier muren neergezet worden, maar ook vroedvrouwen worden opgeleid, dat de kliniek deel gaat uitmaken van het lokale ziekenhuis en dat mensen vanuit Nederland ook met raad en advies de artsen daar bijstaan. Apparatuur, huisvesting en opleiding dus. Dankzij deze kliniek is 80 procent van alle problemen direct op te lossen. Dat ondersteunen wij graag."

Inschrijving
Honings roept iedereen op om zich aan te melden voor de flights of clinic van het Lions Golftoernooi op vrijdag 9 september in Afferden. "Het is een sportieve maar vooral ook een gezellige dag", besluit hij. "En dat alles voor een goed doel." Inschrijven kan nog tot 1 september via www.lionsnet.nl.

Meer berichten