Babs Jasper en Marijke van der Venne van de Raad van Inspiratie. (tekst en foto: Annelies Graafsma)
Babs Jasper en Marijke van der Venne van de Raad van Inspiratie. (tekst en foto: Annelies Graafsma)

Raad van Inspiratie Grave presenteert: Moed moet

Toerisme 629 keer gelezen

GRAVE | De Raad van Inspiratie (Raad) heeft maandagavond haar plannen met Historisch Grave gepresenteerd. Wethouder Jeroen Joon (VVD) eerder: "In 2025 willen we in de top vijf van bekendste vestingsteden van Nederland staan." Als het aan de Raad ligt, wordt Graafse Moed het motto bij alle (beleids)plannen in Grave.

"Wij zijn niet moediger dan andere steden, maar hebben in het verleden veel moed getoond, bij oorlogen en andere tegenslagen die de stad overkwamen. Er is steeds moed getoond om Grave weer op te bouwen', zegt Babs Jasper. Marijke van der Venne, ook lid van de Raad: "Moed tonen betekent niet met alle winden meewaaien, je onderscheiden en als het moet tegen de stroom in durven roeien."

Professionele inzet
Joon heeft zich aan zijn woord gehouden. Hij wilde mensen met verschillende achtergronden mee laten denken over plannen voor Historisch Grave. In mei 2016 installeerde hij, na heuse sollicitatiegesprekken, de Raad. In de begroting maakte hij geld vrij om Historisch Grave de komende tien jaar op de kaart te zetten. Joon: "Het promoten moeten we professionaliseren, als je dit echt wilt heb je vakmensen nodig."
Twee leden van de Raad, Babs Jasper en Marijke van der Venne presenteren de plannen. "We hebben het over een historische vestingstad. Alles wat je ziet, heeft te maken met de geschiedenis van korter of langer geleden. In de gesprekken die we met elkaar hebben gevoerd, bleken vooral de mooie verhalen ons te motiveren. Er is veel kennis voorhanden, maar we zijn op zoek gegaan naar nog meer geschiedenis. We hebben ook gekeken naar Velp, Escharen en Gassel. We hebben elkaar geïnspireerd om de gemeente Grave beter op de kaart te zetten. Dat was ook onze opdracht. We hebben gezocht naar de verbinding, want er is al van alles gaande, er is enthousiasme en er is inzet. Kijk eens naar alle evenementen die door vrijwilligers worden georganiseerd!' Er liggen voorbeelden die nog concreet moeten worden uitgewerkt. De vraag ligt voor: wie wil meedenken en uitwerken?"

Eigen ego opzij zetten
In het plan Historisch Grave staan drie thema's: 'Koesteren om te behouden', 'Versterken om te ontwikkelen', 'Delen door te beleven'. Alle ideeën zijn bij die elementen ondergebracht en het motto 'Graafse Moed' is eraan toegevoegd. Van der Venne: "Je kunt er veel mee zeggen. Je kunt het college vragen moed te tonen om iets met het Arsenaal te doen, een appèl doen op de bevolking om met elkaar in gesprek te gaan, moed om meer samen te werken en het eigen ego, in het belang van het totaal, eens opzij te zetten. Nu moet het gaan gebeuren. Niet alleen door de raad, maar bijvoorbeeld ook door de wijkraden, de ondernemers, de gemeenteraadsleden en de horeca. Ze willen wel." Jasper: "Concrete stappen zijn nodig. Er mag geen stilte vallen."
Joon tot slot: "We willen Grave commerciëler inzetten met toerisme en recreatie en professioneel gecoördineerd ons richten op buiten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant