Kinderen kunnen aan de hand van een schatkaart op zoek naar de (verborgen) schat van Kiste Trui. (foto: RBT KAN)
Kinderen kunnen aan de hand van een schatkaart op zoek naar de (verborgen) schat van Kiste Trui. (foto: RBT KAN)

Historische wandel- en fietsroute rond 'Moock' geopend

  •   keer gelezen   Toerisme

MOOK | Iedereen die zich in onze vaderlandse geschiedenis heeft verdiept weet dat op 14 april 1574 de Slag op de Mookerhei plaats had. Een veldslag die bepalend was voor het verloop van de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden. Op 14 april 2017 werden twee nieuwe routes geopend: een fiets- en een wandelroute die je beide terugvoeren naar de omgeving van Mook in het jaar 1574. Van elke route is een routeboekje verschenen. De twee boekjes worden per heden verkocht bij de VVV aan de Witteweg in Plasmolen.

De wandelroute 'Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog' vertelt veel meer dan alleen het verhaal van de Slag op de Mookerheide. Er is hier in die tijd namelijk veel meer gebeurd. Die verhalen worden in dit boekje op aantrekkelijke wijze gepresenteerd, gezien door de ogen van een inwoner van Mook in die tijd. De wandeling is in een uur te lopen. De fietsroute 'Fiets door de Tachtigjarige Oorlog' gaat langs de beide oevers van de Maas. De tocht begint in Mook in het jaar 1574 met de Slag op de Mookerheide en eindigt na 25 kilometer in 1648 met de rol van Huyse Middelaer bij de Vrede van Münster. De twee routes zijn uitgebracht door de Stichting Huys te Moock.

De schat van Kiste Trui
Na de Slag op de Mookerhei ging in de 16e eeuw het verhaal ter plaatse rond, dat de soldatenkas van het Staatse leger ter plekke in de moerassen zou zijn verdwenen. Een vrouwtje uit Plasmolen zou haar leven lang naar die schat gezocht hebben, zonder hem ooit te vinden. Ter herdenking aan haar is bij het gemeentehuis aan standbeeld geplaatst met een plaquette die verhaal over de legende van 'Kiste Trui'. De Stichting Huys te Moock heeft de legende opgepakt en verwerkt in een speurtocht voor kinderen waarin zij aan de hand van een schatkaart op zoek kunnen gaan naar de verborgen schat. En aan het eind van de route die schat daadwerkelijk kunnen opgraven. De schatkaart en attributen zijn verkrijgbaar bij de VVV in Plasmolen. Een leuk uitstapje met het gezin!

Loop naar de Mookerheide
Huys te Moock kondigde ook de uitgave aan van deze nieuwe historische wandelroute, onder de naam 'Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog', samen met een nieuwe Fietsroute 'Fiets door de Tachtigjarige Oorlog'. In deze reeks is al eerder de historische wandelroute 'Loop naar de Mookerheide' verschenen. Alle routes zijn verkrijgbaar bij het Educatieve Bezoekerscentrum Huys te Moock in de VVV-locatie aan de Witteweg 10 in Plasmolen.
Zie voor verdere informatie www.huystemoock.nl

Meer berichten