Een buurtbus bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen (Boxmeer).
Een buurtbus bij het Maasziekenhuis Pantein in Beugen (Boxmeer).

'Veel mensen weten niet dat buurtbus 238 weer rijdt'

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

CUIJK | De gemeente Cuijk en Buurtbusvereniging Gassel-Beers zijn ervan overtuigd dat het aantal passagiers op buslijn 238 in de toekomst weer gaat toenemen. "We hebben er een dik jaar uit gelegen. Mensen hebben sindsdien alternatieven gevonden, maar het gaat er vooral om dat veel mensen nog niet altijd weet hebben dat de buurtbus weer rijdt", weet voorzitter Theo Linders van de Buurtbusvereniging.

Door Martijn Schwillens

Linders erkent dat het aantal passagiers sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling op 11 december 2016 'achterblijft bij de verwachtingen'. Buurtbus 238 voert overdag één keer per uur van Grave naar het Maasziekenhuis in Beugen (Boxmeer) en vice versa. "We hebben nog te weinig passagiers", draait Linders er niet omheen. "De boel moet meer gepromoot worden, want we merken dat het bij veel mensen helemaal nog niet bekend is dat de buurtbus weer rijdt. Ouderen die het wel weten, geven aan dat ze erg blij zijn dat ze weer met de bus naar Boxmeer, Grave of Cuijk kunnen."

Verwachting
Momenteel maken vijftien tot 20 passagiers per dag gebruik van de buurtbus. "Met een piek van 25", weet Linders, "maar het is niet helemaal eerlijk meten, omdat er een schoolvakantie van twee weken tussen gezeten heeft."
Linders spreekt dan ook hardop de verwachting uit dat 'vanaf maart het aantal passagiers weer gaat toenemen'. "We zaten vroeger op 30.000 tot 35.000 passagiers per jaar met twee busjes, dus zo'n 90 per dag", maakt hij een vergelijking met de oude situatie.
Buurtbus 238 heeft een ietwat afwijkende dienstregeling ten opzichte van vroeger. De buslijn kent nu ook haltes in Vianen, de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen en Sint Agatha. "Maar in Sint Agatha hebben we nog nooit iemand opgehaald en Vianen kent sinds vorig jaar een pilot met particulier autovervoer. Ook daar hebben we dus weinig passagiers."
Over de Heeswijkse Kampen is Linders positiever. "Dat is eigenlijk een heel dorp erbij. Zeker als de route wordt aangepast en de Lavendelkade wordt meegepakt, wordt het voor ons nog interessanter."

'Moet groeien'
"Het moet opnieuw gaan groeien", meent de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels (ABC). "In die zin zijn conclusies na een maand te vroeg, maar we gaan het aantal passagiers uiteraard wel monitoren."

Meer berichten