Inloopbijeenkomst over Randweg N264 in Haps.
Inloopbijeenkomst over Randweg N264 in Haps.

'In gunstigste geval randweg N264 bij Haps al begin 2018 klaar'

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

HAPS | De provincie Noord-Brabant heeft donderdagavond in De Posthoorn in Haps bewoners bijgepraat over de aanleg van de randweg N264. "In het meest gunstige geval ligt de randweg er begin 2018 in zijn geheel", aldus een provinciewoordvoerder.

Door Martijn Schwillens

Waar de komst van de randweg enkele jaren geleden tot verhitte discussies leidde, werd de inloopavond gekenmerkt door een goede sfeer en veelal vrolijke gezichten bij de 100-tal aanwezigen. "Je ziet dat de emoties zijn gezakt en mensen nu toch vooral blij zijn dat de dorpskern straks wordt gevrijwaard van al dat vrachtverkeer", vertelt wethouder Gerard Stoffels (ABC).
Dagelijks rijden nu nog 9.000 tot 11.000 voertuigen door Haps, waarvan 20% vrachtverkeer. Dit aantal gaat toenemen tot 13.000 voertuigen in 2025. De schetsen aan de muur in De Posthoorn geven een beeld van hoe de 4,5 kilometer lange randweg (2x1 rijstrook) eruit komt te zien. Bij de snelweg A73 komt een afrit met twee rijstroken en verkeerslichten. Wie vervolgens richting Sint Hubert rijdt, komt uit bij een kruispunt met verkeerslichten. Afslaand verkeer richting Regionaal Bedrijventerrein Laarakker (RBL), dorpskern Haps en Cuijk komt direct op een tweede kruising met verkeerslichten. Doorgaand verkeer richting Sint Hubert komt ter hoogte van de Putselaarstraat op een rotonde waar afgeslagen kan worden richting Haps en Rijkevoort. Wie naar Wanroij wil, neemt de parallelweg (60 km/uur) die naast de randweg (80 km/uur) komt te lopen. Ter hoogte van de Sint Anthonisloop komt de weg via een rotonde weer uit op het bestaande tracé van de N264. Naast de randweg komt een zandpad voor agrarisch verkeer.

Vertraging
De aanleg moet medio 2017 starten. Het verwerven van de laatste gronden, levert mogelijk nog wat vertraging op. Het onteigeningstraject is reeds opgestart. "Maar we hopen er alsnog met de grondeigenaren uit te komen", aldus Stoffels. "Zodra de gronden zijn aangekocht, hebben we een dik half jaar nodig", besluit een provinciewoordvoerder.

Meer berichten