Escharen is donderdag uitgelopen voor de inloopavond over de voorgestelde tracés van de N321. (foto: Diana Derks)
Escharen is donderdag uitgelopen voor de inloopavond over de voorgestelde tracés van de N321. (foto: Diana Derks)

'Geen enkel draagvlak' voor N321 aan noordkant Escharen

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

ESCHAREN | Bewoners van Escharen en de Graafse wijken Estersveld en De Stoof zijn fel gekant tegen een omlegging van de N321 tussen het dorp en beide Graafse wijken. Tijdens een inloopavond van de dorpsraad donderdag maakten tientallen bewoners hun ongenoegen kenbaar. Daarnaast worden handtekeningen opgehaald die de protesten kracht moeten bijzetten. "We hopen met zo'n duizend handtekeningen naar burgemeester Lex Roolvink te kunnen", vertelt Gerard Beckers van het burgerinitiatief tegen Variant E.

Door Martijn Schwillens

Variant E is één van zes mogelijke tracés die door Studiekamer Impuls Grave is uitgedacht voor de N321. Om de Sint Elisabethstraat (en dus Grave-centrum) qua verkeer te ontlasten, moet de huidige provinciale weg tussen Cuijk en Grave worden omgelegd naar de Bosschebaan (N324). Eén van die mogelijke tracés is ten noorden van Escharen. "Daar is geen enkel draagvlak voor", verzekert Beckers, die schemert met 'bijna 500 handtekeningen' die al zijn opgehaald in De Stoof en Estersveld. "Eén van de varianten die door het onderzoeksbureau niet in het rapport is gezet, is die van de mensen. Variant E doorbreekt de sociale en economische band tussen het dorp en de wijken, die heel veel gezamenlijk optrekken. Voor de school en het verenigingsleven is zo'n sociale scheiding rampzalig en de weg is ook nog eens levensgevaarlijk voor onze (klein)kinderen", stelt Beckers.

'Acuut gevaar'
In Estersveld en De Stoof zijn inmiddels al honderden handtekeningen opgehaald. De dorpsraad EZV is pas net begonnen met het inzamelen. "Maar ook hier is veel weerstand", weet dorpsraadvoorzitter Harry Cruijsen. Samen met Beckers verzorgt hij donderdag een informatieavond die aan het licht heeft gebracht dat het dorp het niet ziet zitten. "We willen nadrukkelijk betrokken worden bij de verdere besluitvorming door de raad. Zodoende dat we nu actie ondernemen en niet als straks het voorkeurstracé is gekozen. De leefbaarheid, woongenot en het verenigingsleven komen in acuut gevaar als voor variant E wordt gekozen. De raadsleden moeten een keuze maken die gedragen wordt door de mensen die hen gekozen hebben."
Gesterkt door 'hopelijk 1000 handtekeningen' en een 'duidelijke brief erbij', togen Becker en Cruijsen voor 1 maart naar Roolvink. "Die heeft aangegeven vooraf te willen weten hoe de burgers erover denken. Dat zullen we hem dan vertellen", besluit het tweetal.

Lees meer over de plannen voor de N321 in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 14 februari.

Meer berichten