De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer lijkt gehandhaafd te blijven.
De oversteekplaats voor fietsers vanaf het Schilderspad in Boxmeer lijkt gehandhaafd te blijven. Foto: Martijn Schwillens

Plan voor verleggen fietsroute in Boxmeer op losse schroeven

Verkeer en vervoer 649 keer gelezen

BOXMEER | Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de gemeenteraad van Boxmeer op donderdag 4 juli gaat instemmen met het voorstel om het Schilderspad nabij de spoorwegovergang af te sluiten en de fietsroute met 250 meter te verleggen naar de Rembrandt van Rijnstraat en de kruising met de Spoorstraat. Zowel de oppositie als de coalitiepartijen CDA en LOF zetten grote vraagtekens bij het plan. Ook missen zij een second opinion. "Niets doen is waarschijnlijk beter dan de situatie zoals voorgesteld in het plan", aldus Marco van den Berg (LOF).

Eerder spraken de wijkraden en de gebruikers van het Jenaplankindcentrum zich al fel uit tegen het verleggen van de fietsroute via de Rembrandt van Rijnstraat, Spoorstraat en Oranjestraat naar de middelbare scholen. "Leerlingen gaan zwerven door de wijk en er ontstaan problemen op de Graafseweg. Bovendien moeten leerlingen op de terugweg dan alsnog de kruising bij de Stationsstraat-Spoorstraat nemen", voorspelt Twan Stiphout (CDA). "Wij zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe situatie veiliger wordt dan de huidige." Wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO) hield tijdens de commissievergadering vast aan de plannen. "De situatie wordt in de toekomst gevaarlijker, omdat de spoorbomen korter dicht zullen zijn doordat de treinen sneller kunnen aan- en afrijden door de spoorverdubbeling." Ook gaf hij aan dat de aanleg van dubbelspoor en het afsluiten van het Schilderspad 'onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden'. "U beredeneert teveel vanuit de subsidie", meende Van den Berg. "Uw argumentatie is zwak", sprak Ron de Bakker (VVD) zich het krachtigste uit. "Koppel het dubbelspoor en de afsluiting los en werk rustig aan een goed alternatief plan. ProRail staat open voor argumenten, weet ik uit eigen ervaring."

Geen draagvlak
De raad wil dat Verstraaten vóór 4 juli zwart op wit kan overleggen dat het dubbelspoor er niet komt als het Schilderspad niet wordt afgesloten. Ook hopen alle partijen dat de wijkraden een rapport met tegenargumenten voor het verleggen van de fietsroute door de Universiteit van Groningen 'uiterlijk een week voor de vergadering' naar de raad wil sturen. Wijkraadvoorzitter Ad de Ponti deed die toezegging. "Wij missen nu het draagvlak. Ook de inhoud van de plannen lijkt niet heel weloverwogen", vond Thomas van der Meer van PK. Alle partijen drongen er bij Verstraaten op aan om te werken aan een 'integraal verkeersplan', waarbij ook de situatie aan de andere kant van het spoor (Sint Anthonisweg en Graafseweg) wordt meegenomen. Ook moet onderzoek worden gedaan naar verkeerslichten 'met tijdigheid' op de kruising Schilderspad-Spoorstraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant