Er is begonnen met het leggen van de fundamenten voor de fietsbrug tussen Mook en Katwijk.
Er is begonnen met het leggen van de fundamenten voor de fietsbrug tussen Mook en Katwijk. (Foto: Marco Vellinga)

Bouw fietsbrug gaat nieuwe fase in met realisatie pijlers

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

KATWIJK/MOOK | De bouw van de fietsbrug tussen Katwijk en Mook gaat een nieuwe fase in. Na de benodigde voorbereidingen als het inrichten van de bouwplaats en het onderzoek op niet gesprongen explosieven, is nu de fase aangebroken waarbij de brugpijlers worden gerealiseerd. Aan de Mookse zijde zijn de funderingspalen voor de pijlers al geboord, aan de Cuijkse zijde is dit werk in volle gang.

Op de geboorde funderingspalen wordt de funderingsvloer aangebracht. Dat is een soort dikke, betonnen vloer die aan de bovenzijde min of meer gelijk ligt met het maaiveld. Deze vloer zorgt er voor dat het gewicht van de brug verdeeld wordt over de funderingspalen. Omdat de funderingspalen op een zogenaamde 'vaste grondlaag' staan, voorkomt dit het verzakken van de brug.

Betonnen pijlers
De pijlers, die op de funderingsvloer rusten, worden gemaakt van beton. Later zullen op deze pijlers de brugdelen komen te rusten. De pijlers worden in het werk gestort door een bekisting (in de vorm van de pijler) opgevuld met wapeningsstaal. De vorm van de pijlers zijn door Quist Wintermans Architecten ontworpen. Ze zijn afgestemd op de omgeving. Ook zorgen ze bij hoogwater voor minimale opstuwing. Het boren van de funderingspalen, het aanbrengen van de funderingsvloer en het storten van de pijlers is afgerond eind oktober.

Snelle fietsroute MaasWaalpad
De fietsbrug Cuijk-Mook maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Deze route tussen Mook en Nijmegen is inmiddels gereed. In de provincies Gelderland en Brabant bestaat al een netwerk van dit soort snelle fietsroutes, zoals het RijnWaalpad, De Liemers en de F59 tussen Oss en Den Bosch.

Samenwerking
De realisatie van de brug en snelle fietsroute is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen.
De verwachting is dat er dagelijks veel forensen en scholieren gebruik zullen maken van de route en brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk van het Land van Cuijk naar het Rijk van Nijmegen v.v. "We maken een mooie en veilige, snelle fietsroute van Cuijk naar Nijmegen. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas wordt de afstand 2,5 kilometer korter. De snelle fietsroute zorgt voor een betere bereikbaarheid van de regio in een gezondere omgeving", aldus de gemeenten.

Meer berichten