Impressie van de Kerkstraat en het Kerkplein in Haps.
Impressie van de Kerkstraat en het Kerkplein in Haps.

Wegen in en rond Haps gaan flink op de schop

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

HAPS | De wegen in en rond Haps gaan flink op de schop. Het centrumgebied van Haps wordt 30 kilometer-gebied, waar auto's voortaan te gast zijn en meer ruimte komt voor wandelaars en fietsers. Op de kruising Kalkhofseweg-Oeffeltseweg-Kerkstraat komt een rotonde. "Het is een lang proces geweest, dat de veiligheid voor weggebruikers in het dorp aanzienlijk gaat verbeteren", aldus wethouder Gerard Stoffels (ABC).

Door Martijn Schwillens

Buurtbewoners werden afgelopen donderdag bijgepraat over de plannen, die -na goedkeuring door de raad- vanaf het voorjaar 2020 gefaseerd uitgevoerd gaan worden. De reconstructie van de kruising Kalkhofseweg-Oeffeltseweg (rotonde) kan al eerder van start gaan, net als verdere upgrading van de 'fietsroute' Haps-Cuijk via de Cuijksesteeg en Hapseweg. Die worden opnieuw geasfalteerd, krijgen anderhalve meter brede fietsstroken en negen plateaus op de kruisingen.

'Hapse Stapjes'
De meest ingrijpende aanpassingen vinden plaats in het centrum van Haps, waar de Kerkstraat vanaf de Kalkhofseweg tot aan de Zoetsmeerweg volledig op de schop gaat. De weg moet, net als het Kerkplein en Marijkeplein een 'verblijfskarakter' krijgen, met ruimte voor ontmoetingen. 'Hapse Stapjes', noemt de projectleider het. Zo komen er bankjes, worden bomen geplant en komen er plantenbakken als wegafscheiding. De verbrede stoep en de weg komen op dezelfde hoogte, waardoor een gemakkelijke oversteek voor fietsers en voetgangers wordt gecreëerd. De weg zelf wordt verbreed naar 5,80 meter (zodat landbouw- en vrachtverkeer er gebruik van kunnen blijven maken) en krijgt een andere kleur -mogelijk okergeel- die weggebruikers duidelijk maakt dat auto's te gast zijn en fietsers voorrang hebben. Stoffels: "Qua inrichting worden de vier straten en pleinen een samenhangend gebied, waar het prettig verblijven is. Een mooie plek om elkaar te ontmoeten. Maar het allerbelangrijkste is dat de veiligheid van die weg flink wordt vergroot. Dat is het geval."

Aanpassingen
Andere aanpassingen zijn de lantaarnpalen en de aanleg van een wadi op het Marijkeplein, voor de opvang van overvloedig regenwater. Ook wordt dat plein groen ingericht en krijgt een verblijfskarakter, net als het Kerkplein. De Beerseweg en Raadhuisplein worden ook aangepast. Het Raadhuisplein zal na de aanpassing weer tweerichtingsverkeer kennen. Het aantal parkeerplaatsen in Haps neemt ook toe: negen extra plekken op het Kerkplein en tien op de Loswal.

Meer berichten