De Maaslijn moet uiterlijk eind 2024 zijn geëlektrificeerd.
De Maaslijn moet uiterlijk eind 2024 zijn geëlektrificeerd. (Foto: Martijn Schwillens)

Maaslijn uiterlijk eind 2024 geëlektrificeerd

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

MAASTRICHT | Al jaren wordt gesproken over opwaardering van de Maaslijn, de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen, met stations in Boxmeer, Vierlingsbeek, Cuijk en Mook. Dit project zou in december 2020 gereed zijn. De provincies hebben nu met Arriva afgesproken dat de opwaardering -en dus elektrificatie- van de spoorlijn uiterlijk eind 2024 is afgerond.

Arriva wordt, conform afspraken in de huidige concessie, gecompenseerd voor het langer moeten doorrijden met de huidige dieseltreinen op de Maaslijn. De overeenkomst die Limburg met Arriva sluit, betreft een set aan maatregelen die een waarde vertegenwoordigt van 49 miljoen euro.
Met alle betrokken partijen wordt de komende jaren stevig ingezet op het uiterlijk eind 2024 opleveren van een geëlektrificeerde Maaslijn. Indien toch later wordt opgeleverd, hebben de Provincie en Arriva ook nu al afspraken gemaakt over de dan maximaal te compenseren meerkosten. Gedeputeerde Hubert Mackus (Infra): "Alle betrokken partijen werken keihard aan het project Opwaardering Maaslijn. In de Bestuursovereenkomst Maaslijn hebben we daarover goede afspraken gemaakt."

Kwaliteitsimpuls
De 85 kilometer lange Maaslijn doorkruist drie provincies (Noord-Brabant, Gelderland en Limburg) en tien gemeenten en is een van de langste, drukste en meest intensief bereden enkelsporige spoorlijnen in Nederland. Het aantal reizigers is in de afgelopen jaren enorm gegroeid (20.000 passagiers per dag) en neemt naar verwachting de komende jaren verder toe. Omdat de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen overwegend enkelsporig is, kunnen de treinen elkaar uitsluitend ter hoogte van de stations passeren. Met de elektrificatie van de Maaslijn, snelheidsverhogende maatregelen en het op cruciale plekken aanleggen van extra spoor krijgt de Maaslijn een flinke kwaliteitsimpuls. Ook de verbouwing van station Nijmegen-Heyendaal speelt een belangrijke rol in de kwaliteitsverbetering.

Meer berichten