<p>Noud van Bree (links) en Jo Bussers (met bloemen) werden samen met hun partners toegesproken door Karel van Soest.&nbsp;</p>

Noud van Bree (links) en Jo Bussers (met bloemen) werden samen met hun partners toegesproken door Karel van Soest. 

(Foto: Bas Delhij)

Buurtbuscoryfeeën de Maaslijn in het zonnetje gezet

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

BOXMEER/SMAKT | Op zaterdag 21 augustus vond in Smakt de eerste feestelijke bijeenkomst na de lockdown plaats van buurtbusvereniging de Maaslijn. Zowel penningmeester Noud van Bree als coördinator Jo Bussers verleent al meer dan dertig jaar zijn en haar diensten aan de buurtbusvereniging. De twee jubilarissen werden dan ook gehuldigd door de gemeente Boxmeer. 

Beiden kregen ze de Speld van Verdienste. Ze werken liever achter de schermen, maar unaniem vertellen ze: “Het is toch mooi als je werk wordt gezien en gewaardeerd.”
In zijn openingstoespraak beklemtoonde burgemeester van Soest nog eens het belang van een goed functionerend Openbaar Vervoer. De buurtbus speelt daarin een belangrijke rol, met name in het leefbaar houden van de kleine kernen, waar vaak geen ander vervoer dan de buurtbus beschikbaar is. Bussers: “Ik voel me nooit zo op mijn gemak, als ik in het middelpunt kom te staan, maar toen de burgemeester binnen kwam, zag ik de bui al hangen.” Over haar werk vertelt ze: “Ik ben wel iemand, die graag iets regelt en organiseert. Januari 1990 ben ik zelf als buurtbuschauffeur begonnen, maar kon dat door ziekte niet doorzetten. Vanaf 2012 ben ik met veel plezier verder gegaan als coördinator. Het is door de komst van de OV-chip en de pinautomaat in de bus voor mij nu een stuk rustiger geworden. Ik moet zorgen, dat de planning met de chauffeurs klopt en ik beheer de website. Ik doe mijn werk nog steeds met veel plezier.”
De tweede jubilaris, penningmeester Noud van Bree, heeft zelf nooit achter het stuur van de buurtbus gezeten. Via zijn werk voor de gemeente Boxmeer werd hij in 1988 gevraagd om penningmeester te worden voor buurtbusvereniging de Maaslijn. “Ik ben eigenlijk een echte verenigingsman,” vertelt Noud, “en ik heb altijd een grote waardering gevoeld voor de buurtbuschauffeurs. Ik vond en vind nog steeds, dat er altijd voldoende geld in kas moet zijn, om via een etentje of een barbecue af en toe de chauffeurs te kunnen belonen voor hun inzet, wat ook weer bevorderlijk is voor hun onderlinge contacten.”

Meer berichten