'Stofweg' in Cuijkse wijk Padbroek gaat dicht

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
CUIJK - De onverharde weg langs het spoor in de Cuijkse wijk Padbroek moet op korte termijn worden gesloten voor al het autoverkeer. Dat zegde wethouder Gerard Stoffels (ABC) donderdag omwonenden toe tijdens een bijeenkomst over de weg in wijkcentrum Het Doehuis.

[image=266305]

Daarmee komt hij tegemoet aan een grote wens van omwonenden. De ‘stofweg’, die het Hagelkruis in Padbroek en de Drogesestraat in Sint Agatha met elkaar verbindt, zorgt volgens omwonenden al jarenlang voor overlast. De vijftigtal aanwezigen op de bijeenkomst vertelden Stoffels en verkeerskundige Eric Noij over ‘illegale activiteiten en overlast’. “Wandelaars, fietsers en gebruikers van de volkstuintjes hebben enorm veel last van het opwaaiende stof. Zeker op droge dagen is het heel erg”, vertelt één van de aanwezigen. Ook de snelheid waarmee automobilisten de weg gebruiken, zorgt voor ergenissen. “Joggers en wandelaars worden hier letterlijk van de sokken gereden. Ik houd elke dag mijn hart vast voor de scholieren die er fietsen.”

Illegale activiteiten
Volgens omwonenden blijft de overlast echter niet beperkt tot stof en ‘racers’. “Sluipverkeer is één, maar in de avonduren is het daar zo donker dat de weg ‘ideaal’ is voor illegale praktijken. Er wordt gedeald en het zijpad (halverwege de weg leidt een onverhard boerenpad het bos in, red.) wordt gebruikt als afwerkplek of homo-ontmoetingsplek. Ook laten drugsgebruikers hun zooi achter. Ik durf er ‘s avonds mijn hond niet meer uit te laten”, zegt een bezorgde buurtbewoner. Een ander voegt toe: “Door de hoge begroeiing in de berm gebruiken veel mensen, die hun afval in Haps niet kwijtkunnen, deze weg als alternatief voor het dumpen van hun spullen.”

Voorstellen
Stoffels legde omwonenden meerdere opties als oplossing voor: verharden van een strook voor fietsers en voetgangers, aanleg van een voetpad, asfalteren van de weg of afsluiten van de weg. Een overgrote meerderheid bleek voorstander van het plaatsen van paaltjes op de weg, net achter de volkstuintjes. Hierdoor blijft de weg (‘die formeel geen deel uitmaakt van ontsluitingsverkeer Padbroek’) wel toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Stoffels kon nog geen termijn verbinden aan de wegafsluiting, omdat hij eerst moet onderzoeken of dit gevolgen heeft voor het calamiteitenplan. “Ik heb genoeg huiswerk gekregen, maar de wens van omwonenden is duidelijk. We gaan kijken op welke manier en wanneer we een wegafsluiting kunnen realiseren”, besluit Stoffels. Ook de Wijkraad Padbroek is voorstander van een wegafsluiting.
Meer berichten