Afsluiting Kamperweg leidt tot blokkade

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
HEIJEN – Het afsluiten van de verbinding tussen de Kamperweg in Heijen en de parkeerplaats langs de snelweg A77 bij grensovergang Gennep Autoweg houdt de gemoederen in de buurt flink bezig. Gerwin en Marleen Wolvers van restaurant Bij Ons zien de dreigende afsluiting als een catastrofe voor hun zaak. De familie Bakker van de Kamperweg 6 is laaiend. “We hebben deze boerderij gekocht met oprit naar de snelweg. Bovendien blijkt het laatste stuk van de Kamperweg ons eigendom te zijn”, zegt een verbolgen Herman Bakker, die geen halve maatregelen heeft genomen.

[image=279873]

De voormalige caravanhandelaar, die volgens eigen zeggen zijn bedrijf in Heijen niet mag voortzetten, heeft op zijn beurt de doorgang naar de parkeerplaats gebarricadeerd. “Ik heb een graafmachine op de weg geplaatst zodat er geen voertuig meer langs kan. Ik sta in mijn recht want uit stukken van het kadaster blijkt dat er een fout gemaakt is en het laatste stuk van de weg op onze grond ligt.”
Knappe jongen die de barricade weet te omzeilen, of Bakker weet te bewegen de blokkade op te heffen. De eigenaren zeggen de weg weer vrij te geven zodra een regeling getroffen is over de ontsluiting naar de snelweg. “We hebben dit pand voor 365.000 euro gekocht. In de koopakte staat dat we een eigen oprit naar de snelweg hebben. Als deze vervalt, dienen we een schadeclaim in wegens waardevermindering van onze woning”, zegt Bakker. Zijn echtgenote valt hem bij: “Bovendien is door het sluipvrachtverkeer voor zo’n 30.000 euro schade aan ons huis ontstaan. De gemeente Gennep weigert in te gaan op deze claim.” Een alternatieve route naar de snelweg via de lokale wegen is voor de Bakkers geen optie. “We moeten dan iedere rit zes kilometer omrijden. Hier staan vijf auto’s. Wie gaat die extra kilometers betalen?”
Het sluipverkeer dat via de parkeerplaats langs de snelweg en de Kamperweg naar Gennep rijdt of in tegengestelde richting de snelweg op gaat is de gemeente Gennep en Rijkswaterstaat (RWS) een doorn in het oog. Nadat eerder in overleg met de Duitse gemeente Goch de weg richting het grensdrop Hommersom werd afgesloten, gaat RWS nu over tot het afsluiten van de doorgang tussen Kamperweg en parkeerplaats. Als de vrijdag geplaatste poort straks dicht gaat, hebben alleen Marleen en Erwin Wolvers van restaurant Bij Ons een sleutel. “We mogen geen duplicaat laten maken. En de poort mag alleen open voor het ophalen van de krant, de post, het opruimen van het afval en het leveren van goederen”, zegt Gerwin Wolvers, “Voor ons personeel moeten we de poort openen, of zij moeten bij nacht en ontij over de onverlichte parkeerplaats lopen.” Ook voor gasten is het restaurant straks enkel via de snelweg te bereiken. “Nu komen de mensen via de Kamperweg, straks moeten ze via Goch om hier te komen. Ik vrees dat veel mensen die vijftien kilometers niet omrijden en niet meer hier komen. Jammer, we proberen een zaak te runnen. Maar Rijkswaterstaat vindt het nodig om dat te dwarsbomen.”
Meer berichten