Blauwstraat in Oploo wordt in twee fasen aangepakt

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer
OPLOO - In overleg met de gemeente Sint Anthonis voert aannemer Arie Laarakkers uit Sambeek de reconstructie van de Blauwstraat in Oploo niet uit in drie of vier fasen, maar in twee fasen. Tijdens de werkzaamheden worden omleidingsroutes ingesteld.

[image=313528]

Op maandag 31 augustus wordt een begin gemaakt met de werkzaamheden, en niet zoals eerder gemeld vóór aanvang van de bouwvak. “Dat is iets later omdat de vergunningen nog niet helemaal rond waren en er nog overleg nodig was met de provincie”, zei Johan Laarakkers van het uitvoerend aannemingsbedrijf tijdens de vorige week gehouden inloop. Verder viel de levertijd van de Neoweb kunststof matten tegen. Deze matten worden toegepast als duurzame wapening onder het nieuwe wegdek onder circa 1 km lange traject. “Dat betekent niet dat we nu niets doen, want we zijn heel druk bezig met de voorbereiding.”

Fase A
In Fase A wordt het traject tussen de provinciale weg N272 (Boxmeer-Gemert) en de kruising Blauwstraat-Gemertseweg afgesloten. Op dit traject wordt over het bestaande betonnen wegdek een geluidsarme laag asfalt aangebracht. De beklinkerde aansluiting op de N272 wordt vervangen door asfalt.
De betonnen baan tussen de beide kruisingen wordt wel volledig opgebroken. Een onderdeel hiervan is het wegsnijden en saneren van de asbest voegen. Nadat de betonplaten verwijderd, wordt hier grondonderzoek gedaan. “Afhankelijk van wat daar uitkomt, wordt de bodem afgegraven en afgevoerd”, legt projectleider Perry Peeters van de gemeente Sint Anthonis uit. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de grond onder weg op sommige plekken vervuild is met minerale oliën en teer. De af te graven laag kan variëren van 0 tot 100 cm. “Dat kan per locaties verschillend zijn. Dat maakt het wel spannend.”

Fase B
Na de afronding van Fase A, volgens de planning rond 23 oktober, wordt een begin gemaakt met Fase B. Dit is het traject vanaf de Deurneseweg tot de kruising Blauwstraat-Gemertseweg. Ook bij de Deurneseweg wordt over de bestaande betonweg geluidsarm asfalt aangebracht. De kruising Deurneseweg-Loonseweg wordt geheel gereconstrueerd, met een nieuwe aftakking vanaf de Blauwstraat naar de Vloetweg. Het traject tussen beide kruisingen krijgt onafhankelijke rijbanen met geluidsarm asfalt, met een waterafvoergoot van Permeoblokken. Ook worden hier nieuwe parkeervakken gemaakt. “We hoeven gelukkig niet veel aan te passen aan de nutsleidingen, maar de aanleg van de afvoergoot is best arbeidsintensief”, aldus Johan Laarakkers. Fase B wordt eind november afgerond, maar dat is niet helemaal te bepalen. “De sanering van de grond is een ongewisse factor. Dat kan mee- en tegenvallen.”

Omleidingen
Tijdens de werkzaamheden is de toegang tot Oploo vanaf de provinciale weg afgesloten. “Verkeer dat naar Oploo wordt via de rotonde bij Sint Anthonis, Stevensbeekseweg, Rondveld, Den Hoek en Grotestraat geleid. Dat gebeurt in samenspraak met de provincie”, zegt Perry Peeters. Verkeer vanuit de richting De Rips-Deurne wordt omgeleid via de Nieuweweg en verkeer uit de richting Overloon krijgt de melding ‘Oploo afgesloten’. In Oploo zelf komen geen aanwijzingen, “omdat de inwoners zelf de weg wel weten te vinden”.
Meer berichten